În Germania se discută despre o situație de criză, după ce membri ai guvernului au apărut cu declarații contradictorii. Cancelarul Olaf Scholz a făcut apel la calm și încearcă să remedieze situația.

Cancelarul german, Olaf Scholz, se străduiește să calmeze tensiunile între partidele din coaliția sa de guvernare, disputa centrandu-se pe diverse aspecte, printre care finanțarea armatei și infrastructurile de transport. Aceste tensiuni au de asemenea afectat relațiile dintre Germania și alte țări, dar și înălțarea popularității partidelor de opoziție. Coaliția popularilor din FDP, ecologiștilor și al social-democraților cancelarului, nu reușește să ajungă la un compromis. Conform săptamânalului Der Spiegel, această diferență de opinie a transformat Casa Coaliției într-un „foc”, iar cotidianul Bild afirma că totul este pe cale să se destrame.

Aceste tensiuni sunt profunde și membri ai partidelor coaliției au ajuns să facă declarații contondente, sugerând că sunt probleme interne. Cancelarul Scholz se străduiește să pună ordine în interiorul coaliției sale pentru a stopa scăderea de popularitate a acestora și în încercarea de a împiedica opoziția conservatoare CDU-CSU.

Robert Habeck, ministrul ecologist al Economiei și Mediului, consideră că „un singur partid” (făcând aluzie la partidul său, al Verzilor) „reprezintă progresul și celelalte îl împiedică”. Această afirmație face referire la tensiunile apărute între FDP și Verzii în legătură cu interzicerea progresivă a mașinilor cu motoare cu combustie și a încălzirii cu gaz și păcură. Declarația lui Habeck critica celelalte două partide al coaliției, care sunt dependente de cheltuielile publice și dorințelor cetățenilor.

Aceste tensiuni au ajuns să afecteze și relațiile dintre Germania și alte state. De exemplu, Germania a blocat în ultimul moment legislația privind interzicerea comercializării mașinilor noi cu motoare termice începând din 2035, ceea ce a provocat neînțelegeri în rândul partenerilor europeni.

Obiectivul reuniunii de duminică a coaliției conduse de Scholz a fost acela de a pune ordine în interiorul acesteia și de a ajunge la un compromis, în încercarea de a stopa scăderea de popularitate a celor trei formațiuni progresiste și de a împiedica opoziția conservatoare CDU-CSU. Cu toate acestea, nu pare că săptămânile de tensiuni între diversele partide se vor încheia.