Prim-ministrul Scoției va fi înlocuit de Humza Yousaf, care va deveni primul lider musulman al țării.

Humza Yousaf a fost desemnat luni de șeful Partidului Naţional Scoţian (SNP) ca viitor premier al Scoției, devenind astfel primul premier musulman al țării. El va prelua conducerea partidului în locul lui Nicola Sturgeon, care a demisionat în luna februarie. Yousaf se confruntă cu o sarcină dificilă de a uni Partidul Național Scoțian în jurul cererii sale de independență, care a fost refuzată până acum de Londra.

Yousaf, în vârstă de 37 de ani, a fost cel mai susținut candidat în rândul parlamentarilor SNP. El va fi primul musulman care va conduce o țară din Europa de Vest. Tânărul politician a declarat că va face tot posibilul să unifice partidul după o campanie electorală brutală care a scos la iveală diviziunile dintre candidați cu privire la abordarea lor asupra independenței și a problemelor sociale.

Yousaf a subliniat că obiectivul său comun este de a asigura independența țării sale și că va lupta pentru accesul egal la căsătorie și pentru drepturile persoanelor transgender. De asemenea, el a declarat că părerile sale sociale progresiste sunt în concordanță cu cele ale Partidului Verzilor și că va coopera cu aceștia pentru a sprijini guvernul SNP.

Născut la Glasgow, Yousaf este licențiat în științe politice la Universitatea din Glasgow și a devenit membru al parlamentului în 2011. El a lucrat anterior ca consilier al unui membru al Parlamentului Scoțian (MSP). Tatăl său este originar din Pakistan, iar mama sa s-a născut în Kenya într-o familie de origine sud-asiatică. Yousaf are un copil cu a doua soție și o fiică vitregă.

În 2018, Yousaf a fost numit secretar pentru Justiție și a fost promovat la funcția de ministru al Sănătății în mai 2021. Criticat pentru performanțele sale în guvern, Yousaf a fost avertizat de Audit Scotland să ofere transparență în ceea ce privește problemele sistemului de sănătate.

Este important de menționat faptul că succesiunea lui Nicola Sturgeon a fost destul de disputată, iar Yousaf a fost considerat un candidat de continuitate, care va menține politica progresistă a partidului. Victoria sa semnalează că SNP nu va abandona cererea sa de independență, deși Londra a refuzat organizarea unui nou referendum.

Humza Yousaf are mult de lucru înainte. În calitate de prim ministru, va fi nevoie să se concentreze pe unificarea partidului și a țării în jurul obiectivului său comun de a obține independența Scoției. Cu părerile sale sociale progresiste și dorința de a lupta pentru drepturile minorităților, el trebuie să se asigure că guvernul său reprezintă toți scoțienii, indiferent de originea lor etnică sau orientarea lor sexuală.