Zelenski, după discuția cu liderul AIEA: Să ții o centrală nucleară captivă timp de un an sau mai mult este o acțiune foarte rea în istoria domeniului energetic nuclear.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seara că inamicul trebuie făcut răspunzător pentru fiecare atac, referindu-se la zonele unde Rusia a atacat zone rezidențiale. După o vizită în regiunea Zaporojie și o întâlnire cu directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Gross, Zelenski a afirmat că „a ține ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear”.

Zelenski a anunțat că a ținut prima ședință a Statului Major în deplasare, la Dnipro, fiind informat despre situația reală de pe front. „Fiecare comandant înțelege că inamicul trebuie să fie tras la răspundere pentru fiecare atac asupra orașelor și satelor noastre, asupra oamenilor noștri (…) și nu numai în timpul războiului pe scară largă, ci și din 2014. (…) Mulțumesc, Dnipro, le mulțumesc tuturor celor de aici, din oraș, care ajută Ucraina să stea în picioare, să fie puternică și să-l învingă pe ocupant”, a declarat președintele ucrainean într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

Apoi, Zelenski s-a referit la vizita pe care a făcut-o în regiunea Zaporojie, unde a vizitat „locul unde rachetele rusești au lovit clădiri rezidențiale”. „Zeci de oameni au fost răniți de această lovitură nebună a rușilor. Teroriștii știau exact unde țintesc rachetele „Smerch” de mare putere explozivă. Spre case. 37 de persoane au fost rănite, 2 au murit. Condoleanțe celor care au pierdut persoane dragi…Peste 400 de persoane au cerut ajutor”, a mai afirmat președintele ucrainean.

Potrivit acestuia, „Rusia va fi trasă la răspundere și pentru această lovitură”. „Pentru aceasta cooperăm la maximum cu justiția internațională, mobilizăm lumea pentru a crea un tribunal special pentru agresiunea Rusiei. Toate acestea se vor întâmpla. Teroriștii vor fi condamnați”, a mai declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a făcut referire și la întâlnirea pe care a avut-o cu șeful AIEA, Rafael Grossi. „Subiectul este clar: securitatea industriei noastre energetice, a centralelor noastre nucleare. În primul rând, centrala nucleară de la Zaporojie, pe care Rusia încă o folosește pentru a șantaja lumea cu radiațiile (…) A ține ostatică o centrală nucleară timp de mai bine de un an este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla în istoria sectorului energetic nuclear european și, în general, mondial. Cu cât ocupația rusă a centralei ZNPP va continua mai mult timp, cu atât mai mare va fi amenințarea la adresa securității Ucrainei, a întregii Europe și a lumii. Sunt recunoscător partenerilor noștri, recunoscător lui Grossi pentru că a înțeles acest lucru și pentru că sprijină Ucraina în problemele relevante”, a mai transmis Zelenski.

Liderul de la Kiev a făcut referire și la Summitul pentru democrație, unde Ucraina va participa. „Poziția noastră în sprijinul libertății va suna puternic, ca întotdeauna”, a anunțat președintele.