Motivul pentru care Rusia a clasificat Ungaria drept o țară „inamică” a fost dezvăluit.

Ambasadorul Rusiei la Budapesta, Evgheni Stanislavov, a explicat într-un interviu acordat agenției RIA Novosti de ce Ungaria a fost inclusă pe lista țărilor „neprietenoase” ale Rusiei. Stanislavov a declarat că, în ciuda eforturilor Ungariei de a-și proteja propriile interese care, de multe ori, contravin politicilor UE, „adevărul rămâne”. „Ungaria s-a alăturat tuturor pachetelor de sancțiuni anti-ruse ale UE și este obligată să le respecte cu strictețe”, a explicat ambasadorul. Cu toate acestea, diplomatul a remarcat poziția pragmatică a Ungariei, la care aceasta nu va renunța nici sub presiunea aliaților săi din UE și NATO. Stanislavov a subliniat că Rusia „ține deschise canalele de dialog de dragul păstrării bagajului de evoluții pozitive acumulate în ultimii ani”.

În martie 2021, guvernul rus a aprobat o listă a țărilor pe care le-a declarat „neprietenoase” față de Rusia, inclusiv toate țările membre ale UE, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan. Guvernul de la Moscova a declarat atunci că aceste țări au impus sau s-au alăturat sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după invazia din Ucraina.

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban și-a exprimat poziția împotriva sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, afirmând că acestea nu sunt eficiente și că afectează mai mult economia europeană decât cea rusă. În plus, Ungaria și-a intensificat colaborarea economică cu Rusia și a obținut o amânare la plata datoriilor pentru gazele naturale livrate de Gazprom. Recent, șeful de cabinet al lui Viktor Orban a precizat că Ungaria nu l-ar aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra în țară, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

Într-un context de tensiuni politice și economice între Rusia și Uniunea Europeană, relațiile Rusiei cu Ungaria au devenit un subiect delicat. Cu toate acestea, ambele părți și-au promis să continue dialogul pentru a menține evoluțiile pozitive obținute în ultimii ani.