Potrivit opozantei ruse Daria Serenko, „chipul opoziției este acum îmbrăcat în haine feminine.” Ce femei luptă împotriva lui Putin?

Daria Serenko, o artistă și activistă rusă în vârstă de 30 de ani, a cofondat mișcarea Feminist Anti-War Resistance, devenind o figură importantă în opoziția femeilor împotriva războiului din Ucraina și a regimului lui Vladimir Putin, pe care îl consideră simptomatic pentru patriarhat. Într-un interviu acordat AFP, Serenko susține că dictatura și războiul sunt manifestările extreme ale violenței în familie. Ea a devenit militantă la o vârstă fragedă și s-a implicat cu adevărat după anexarea Crimeii în 2014.

Daria Serenko a fost exilată în Georgia și amenințată pentru angajamentul său feminist și LGBTQ. Eliberată din închisoare în 2022, în ajunul invaziei Ucrainei de către trupele rusești, ea a cofondat immediat mișcarea feministă de rezistență împotriva războiului (Feministskoye Antivoennoye Soprotivlenie, FAS). Organizația, care este activă în Rusia și în alte aproximativ 20 de țări, desfășoară o varietate de acțiuni, de la postarea portretelor ucrainenilor uciși la strângerea de fonduri pentru a ajuta Ucraina sau campanii de deportare a ucrainenilor în Rusia.

În opinia Serenko, femeile joacă un rol deosebit de important în opoziția față de regim. Cele mai recente demonstrații au fost realizate de femei. În cadrul FAS, cele mai multe persoane implicate sunt femei sub 35 de ani, prezente în cel puțin 120 de orașe sau sate rusești. Există și alte grupuri de femei care se opun războiului, mai în vârstă sau care nu se identifică ca fiind feministe, cum ar fi grupurile de soții și mame ale mobilizaților care sunt în favoarea retragerii trupelor din Ucraina.

Daria Serenko susține că este important să includem această componentă feminină în perioada post-conflict, deoarece s-a demonstrat că acordurile de pace care includ femeile durează mai mult. Dacă nu se schimbă nimic, am putea asista la apariția unui nou Putin.

În opinia Serenko, această rezistență trebuie să fie feministă deoarece există o legătură între violența domestică și război, între violența domestică și agresiunea din altă țară. Ceea ce se întâmplă acasă este exportat în altă parte. Presiunea războiului are, de asemenea, un impact asupra drepturilor reproduce ale femeilor. Guvernul își vede populația ca pe o resursă în scădere și a restricționat accesul la avort, dorind să forțeze femeile să aibă mai mulți copii, ideea fiind aceea de a produce viitori apărători ai patriei, în timp ce statul nostru nu are resursele necesare pentru a face acest lucru.

Daria Serenko este un exemplu viu de femeie care s-a implicat puternic în opoziția împotriva regimului opresiv din Rusia și a războiului din Ucraina. Lupta ei pentru drepturile femeilor, minorităților sexuale și pace în regiune este esențială pentru a construi un viitor mai bun și mai echitabil.