În Wimbledonul din 2023, s-a luat o hotărâre crucială referitoare la participarea sportivilor din Rusia și Belarus.

All England Lawn Tennis Club a anunțat că sportivii din Rusia și Belarus vor putea participa la turneul de la Wimbledon din 2023. În urma ofensivei militare a Rusiei în Ucraina, sportivii din aceste țări nu au putut să participe la ediția din 2022, iar decizia ATP și WTA de a nu acorda puncte pentru acest Grand Slam a creat controverse.

Pentru a putea participa în acest an, sportivii din Rusia și Belarus trebuie să se angajeze să participe ca „neutri” și să respecte anumite condiții. Ei trebuie să se abțină de la a-și manifesta susținerea pentru ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și nu pot fi finanțați nici de statul rus, nici de statul belarus. Sponsorizările de către companii operate sau controlate de aceste state sunt, de asemenea, interzise.

Ian Hewitt, președintele All England Club, a subliniat că deși au luat această decizie grea, continuă să condamne „total invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia și susținerea noastră din toată inima este în continuare pentru poporul ucrainean”.

Anul trecut, atât All England Lawn Tennis Club, cât și Lawn Tennis Association au decis să interzică participarea sportivilor din Rusia și Belarus din cauza acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina. Decizia de a permite și anul acesta participarea lor a fost întâmpinată cu reacții diferite, unii fiind de părere că este o decizie corectă, iar alții considerând că sportivii din aceste țări ar trebui interziși de tot.

Turneul de la Wimbledon din acest an este programat în perioada 3-16 iulie și, în ciuda controverselor, organizatorii speră să aibă un eveniment reușit și un spectacol sportiv pentru toți fanii tenisului.