Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu NU SUNT DE ACORD cu suma de 9.000 de lei propusă de Ministerul Justiție ca prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Premierul Nicolae Ciucă și liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, au anunțat pe rețelele de socializare că susțin propunerea Ministerului Justiției privind instituirea unui prag de 9.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Amendamentul admis indică că funcționarul public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de lege sau îl îndeplinește cu încălcarea dispozițiilor legale, cauzând o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei sau o vătămare gravă a unor drepturi sau interese legitime ale unor persoane fizice sau juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

Ministerul Justiției a susținut, prin intermediul unui comunicat, adoptarea acestui prag în Camera Deputaților și așteaptă decizia finală a Senatului. În acest moment, Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, proiectul urmând să meargă apoi la dezbatere în Camera Deputaților.

Ciucă și Ciolacu și-au manifestat susținerea publică pentru propunerea Ministerului Justiției, precizând că au luat act de răspunsul instituției și că au luat decizia de a susține amendamentul în numele partidelor lor. Mai mult decât atât, au afirmat că s-au consultat și că au înțeles importanța instaurării unui prag clar și precis pentru infracțiunea de abuz în serviciu, fapt care va ajuta la evitarea abuzurilor din partea funcționarilor publici.

În contextul dezbaterilor privind pragul valoric pentru abuzul în serviciu, această decizie vine ca un semnal puternic către judecători, procurori și politicieni, precizându-se foarte clar că instituțiile statului trebuie să aplice cu fermitate această lege. Este important să se ofere această soluție justă și consistentă pentru combaterea corupției la nivelul funcționarilor publici și pentru refacerea încrederii cetățenilor în stat.