Potrivit avocatului, Trump va fi prezent în fața autorităților săptămâna viitoare, dar nu va fi reținut: „Am fost surprinși de această decizie. Nu există nicio infracțiune”.

Fostul președinte Donald Trump nu va fi încătușat când se va presenta săptămâna viitoare la New York pentru a fi prezentat judecătorului pe acuzațiile aduse, conform unui acord convenit între avocații săi și procurorii din Manhattan, a anunțat avocatul apărării, Joe Tacopina. Trump urmează să fie în fața instanței de la New York pentru a i se înștiința oficial despre acuzațiile sale, după ce un mare juriu a adoptat un rechizitoriu privind plata efectuată către starul porno Stormy Daniels în timpul campaniei sale din 2016.

Tacopina a declarat că el și echipa lui Trump au fost surprinși de rechizitoriul adus la adresa lui Trump, spunând că nu există nicio infracțiune și că sunt curioși să afle cum vor decurge lucrurile. Potrivit profesorului de drept, Carl Tobias, Trump va fi fotografiat și amprentele sale vor fi înregistrate, dar se așteaptă să pledeze în fața instanței „nevinovat” de acuzații. Acesta este primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale în timp ce se lansează pentru o nouă candidatură pentru Casa Albă.

Investigația inițială a fost lansată în 2018 și a vizat o plată de 130.000 de dolari făcută de Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din 2016 pentru a ascunde presupusa relație extraconjugală cu Stormy Daniels, actriță de filme pentru adulți. Suma nu a fost declarată în conturile sale de campanie, încălcând astfel legile electorale, și înregistrată ca „taxe legale” în conturile companiei sale, al cărei sediu se află la New York.

Avocații lui Trump se așteaptă să se angajeze într-un război legal pentru a încerca să invalideze rechizitoriul. Există totuși trei scenarii posibile: renunțarea la acuzații, încheierea unei înțelegeri cu procurorii și acceptarea vinovăției sau organizarea unui proces care poate fi amânat prin diferite proceduri prealabile.

Un alt aspect important care a fost adus în discuție este dacă acuzațiile pot împiedica Trump să candideze pentru un al doilea mandat. Constituția americană prevede că o persoană acuzată sau condamnată penal poate candida pentru orice funcție și poate fi aleasă, cu o singură excepție – dacă a participat la o „rebeliune” împotriva Statelor Unite.

În prezent, Trump face obiectul unei anchete ale justiției federale pentru rolul său în atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, dar nu a fost încă inculpat. Cu toate acestea, acesta a anunțat lansarea sa în cursa prezidențială din 2024 în luna noiembrie a anului trecut.

Deși nu există un precedent cu privire la modul de judecare a unui fost președinte al SUA în fața unui tribunal penal, este clar că Trump va trebui să-și prezinte argumentele în fața instanței și să accepte responsabilitatea faptelor sale, dacă este găsit vinovat. Aceasta poate fi o încercare importantă pentru sistemul judiciar american și va arăta dacă nimeni nu se află deasupra legii în Statele Unite.