19 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România. Potrivit lui Rafila, Ioana Mihăilă este responsabilă pentru întârzierea acestora.

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a vorbit vineri seara la Digi 24 despre o posibilă livrare de 19 milioane de doze de vaccin anti-COVID în România, conform contractelor încheiate de Comisia Europeană. Rafila a precizat că urmează cu „optimism moderat” negocierile dintre Comisie și producătorii de vaccinuri.

Potrivit lui Rafila, pe lângă banii implicați în negocieri, important este să nu se compromită ideea de vaccin și de vaccinare. Ministrul Sănătății a criticat-o pe predecesoarea sa, Ioana Mihăilă, subliniind că aceasta ar fi trebuit să se gândească mai bine la prevenirea risipirii fondurilor publice atunci când a aprobat achizițiile de vaccinuri anti-COVID.

În luna mai a anului 2021, Guvernul României a semnat un angajament de a cumpăra 39 de milioane de doze de vaccin de la compania Pfizer în valoare de aproape 800 de milioane de euro. De asemenea, există o altă comandă similară făcută cu două luni înainte de către predecesorul lui Mihăilă. În acest context, Alexandru Rafila a recunoscut că situația este dificilă, dar a subliniat că nefolosirea vaccinurilor în acest moment nu este cauzată de Ministerul Sănătății sau de politicile sale.

Conform declarațiilor sale, poziția sa și a ministerului la discuțiile cu Comisia Europeană a fost clară: nu putem achiziționa cantități mari de produse pe care ulterior să le aruncăm pentru că nu există interes pentru ele. În consecință, se caută o soluție negociată cu Comisia Europeană, semnatarii contractului, deși Rafila a subliniat că situația este confidențială, precum și contractele inițiale.

În concluzie, ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a vorbit despre o posibilă livrare de 19 milioane de doze de vaccin anti-COVID în România conform contractelor încheiate de Comisia Europeană, a subliniat importanța negocierilor pentru a nu compromite ideea de vaccin și a vaccinării, precum și a criticat-o pe predecesoarea sa, Ioana Mihăilă, pentru achizițiile de vaccinuri anti-COVID care ar fi condus la risipirea fondurilor publice.