În urma incidentului de la filmările pentru „Rust”, Dave Halls, asistentul de regie, a fost găsit vinovat pentru uciderea lui Halyna Hutchins de către Alec Baldwin.

David Halls, asistent de regie la filmul „Rust”, a fost condamnat vineri pentru incidentul tragic care s-a petrecut pe platoul de filmare din Santa Fe in octombrie 2021 si a dus la pierderea vietii directoarei de imagine Halyna Hutchins. Aceasta este prima condamnare pentru decesul din 2021 din industria cinematografica si a fost un soc pentru intreaga lume a filmului.

David Halls, in varsta de 63 de ani, a fost acuzat de utilizarea neglijenta a unei arme mortale in timpul exercitiului de tragere de pe platoul din Santa Fe. Halls i-a dat lui Alec Baldwin un revolver Colt 45, iar in timp ce Baldwin se antrena, el a tras si a impuscat-o pe Hutchins. Avocatii lui Halls si Baldwin au afirmat ca nici unul dintre clientii lor nu stia ca armele de pe platou contineau cartuse reale.

In timpul procesului, Halls a acceptat acuzatiile aduse si nu a contestat decizia judecatorului. El a raspuns la intrebarile judecatorului, dar nu a mai facut nicio alta declaratie cu privire la incident. Avocatul lui, Lisa Torraco, a declarat ca Halls a fost traumatizat si a simtit vinovatie si alte emotii legate de incident. Ea a cerut o amanare a sentintei, sustinand ca rolul lui Halls era acela de coordonator de siguranta si nu de manipulare a armelor de foc.

Procurorul Kari Morrissey a afirmat in schimb ca Halls ar fi trebuit sa se asigure ca armele de pe platou nu contineau cartuse reale si a atras atentia asupra unor probleme de siguranta anterioare cu armele de foc. Judecatorul de district Mary Marlowe Sommer l-a condamnat pe Halls la o pedeapsa de 6 luni cu suspendare cu eliberare conditionata nesupravegheata, amendat cu 500 de dolari, cu 24 de ore de serviciu in folosul comunitatii si cu participarea la un curs privind siguranta armelor de foc.

Alec Baldwin si armuriera filmului, Hannah Gutierrez-Reed, au fost, de asemenea, implicati in incident si acuzati de omor involuntar. Taxele de imbunatatire a armelor pentru ambele parti au fost retrase la sfarsitul lunii februarie.

Halls este un veteran al industriei, care a colaborat la mai mult de 80 de productii, inclusiv „The Matrix Reloaded” si „The Crow: Salvation”. El a fost singurul membru al echipei „Rust” care a acceptat o negociere. Procurorii au afirmat ca Halls a cooperat cu autoritatile si ramanem curiosi daca va depune marturie in ceea ce priveste acuzatiile formulate impotriva lui Baldwin si a lui Gutierrez-Reed.

Baldwin a pledat nevinovat la acuzatia de omucidere involuntara cu intentie. Alec a declarat ca s-a bazat pe expertii armate (Gutierrez-Reed si Halls) pentru a se asigura ca arma de foc era sigura de utilizat. Gutierrez-Reed, care era responsabila cu siguranta armelor de foc si cu antrenarea echipei de pe platou, va pleda, de asemenea, nevinovat.