Putin afirmă că Rusia are o politică externă nouă: „Nu există granițe pentru Rusia, ci doar orizonturi”.

Recent, presa de stat a anunțat că noul concept de politică externă al Federației Ruse este diferit de cel din anul 2016, atât ca semnificație, cât și ca structură și obiective. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „Rusia nu este supărată, Rusia se concentrează”. Acest lucru este evident în decretul său privind aprobarea Conceptului de politică externă al Federației Ruse, care semnalează trecerea către o nouă perioadă, caracterizată prin construirea unei lumi multipolare.

Conform documentului, prioritatea Constituției Federației Ruse este baza legală a politicii externe, tratatele internaționale fiind pe locul al doilea. În plus, Rusia se definește acum ca fiind „un bastion al lumii și o civilizație care menține echilibrul global”. Aceasta subliniază faptul că Federația Rusă încetează să se plaseze într-un anumit cadru și va interacționa doar în beneficiul său cu alte „cluburi de interese”.

Conceptul subliniază că Federația Rusă are drepturi la o astfel de poziționare, determinate de prezența unor resurse semnificative în toate domeniile, statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și câștigător al celui de-al Doilea Război Mondial, participarea la organizații interstatale de top, statutul unei dintre cele mai mari două puteri nucleare, statul succesor al URSS.

Pe fondul refrenului că Rusia este o țară iubitoare de pace, documentul citează principiul „ochi pentru ochi”, utilizând măsuri „simetrice și asimetrice”. Acest lucru sugerează că Federația Rusă încetează să mai dorească să placă tuturor și va acționa în funcție de propriile interese, bazate pe natura constructivă, neutră sau neprietenoasă a politicii altor state față de Rusia.

Putin a încurajat colegii să-i extindă legăturile cu parteneri constructivi și să creeze condiții pentru ca statele neprietenoase să renunțe la politicile ostile față de Rusia. Principala provocare pentru politica externă a Federației Ruse este considerată un război hibrid declanșat de Statele Unite și de sateliții săi împotriva Federației Ruse. Pentru prima dată, sunt numiți și aliații Federației Ruse, care acționează „în favoarea restabilirii respectului universal pentru dreptul internațional și a consolidării rolului său ca bază a relațiilor internaționale”. Acestea includ țări membre ale BRICS, Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), India și China.

Documentul mai afirmă că utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse poate fi direcționată în special pentru a respinge și preveni un atac armat asupra Rusiei și/sau aliaților săi, pentru a rezolva crize, pentru a menține/restaura pacea în conformitate cu decizia Consiliului de Securitate al ONU și pentru a asigura protecția cetățenilor lor din străinătate, pentru a combate terorismul internațional și pirateria.

În concluzie, noul concept de politică externă al Federației Ruse subliniază faptul că această țară încetează să se plaseze într-un anumit cadru și va acționa în beneficiul său cu partenerii constructivi, bazându-se pe natura constructivă, neutră sau neprietenoasă a politicii altor state față de Rusia. Prin aceasta, Federația Rusă va continua să-și joace rolul de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și câștigător al celui de-al Doilea Război Mondial.