Ursula von der Leyen NU este candidatul Comisiei Europene pentru funcția de secretar general al NATO.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, nu va candida la funcţia de secretar general al NATO, conform declaraţiilor unui purtător de cuvânt al Comisiei, respingând astfel speculaţiile apărute în presă potrivit cărora ea ar urmări să devină succesoarea lui Jens Stoltenberg. Ziarul britanic The Sun publicase informații conform cărora von der Leyen urmărește să preia conducerea Alianței Nord-Atlantice de la Stoltenberg, însă aceste informații au fost respinse ferm de Comisie ca fiind „speculaţii nefondate”.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO urmează să se încheie în 30 septembrie, iar acesta este secretar general al alianței de aproape nouă ani. În ciuda speculațiilor conform cărora ar putea fi prelungit din cauza tensiunilor din Ucraina, unii diplomați avertizează că menținerea lui Stoltenberg la putere ar putea da impresia că NATO nu poate ajunge la un acord privind un nou secretar general.

Este important de menționat că ziarul The Sun susținea că guvernul britanic s-ar opune unei eventuale numiri a lui Ursula von der Leyen pe această poziție de conducere. Motivul acestei opoziții ar consta în greșelile comise de președinta Comisiei Europene în perioada când a fost ministru al apărării din Germania, potrivit unor surse anonime.

În orice caz, această decizie a Ursulei von der Leyen vine ca o surpriză, având în vedere comentariile sale anterioare în legătură cu importanța NATO și cu nevoia de a-și consolida afilierea la alianță. În discursul său de la Simpozionul de Securitate de la München din luna februarie, von der Leyen a subliniat faptul că Europa trebuie să fie mult mai puternică în problemele de securitate și apărare și că aceasta nu poate fi realizată fără NATO.

În concluzie, von der Leyen a respins orice speculații în legătură cu candidatura sa pentru funcția de secretar general al NATO, dar este posibil să fie nevoită să abordeze această chestiune din nou în viitor, în funcție de evoluția din întreaga lume și de schimbările din conducerea Alianței Nord-Atlantice.