Învățăturile Chinei din intervenția Rusiei în Ucraina

China a urmărit cu atenție conflictul dintre Ucraina și Rusia, văzând în aceasta o oportunitate pentru a învăța lecții valoroase despre cele mai recente inovații și tacticile de război moderne. Ar fi vorba de arme, putere de trupă, informații și motivare ce ar ajuta China să se pregătească pentru orice potențial război viitor, mai ales cu privire la Taiwanul pe care Beijingul dorește să îl anexeze, iar Statele Unite s-au angajat să îl apere.

The New York Times a examinat peste 100 de cercetări și articole media din China care oferă evaluări ale războiului realizate de analiștii militari chinezi. Mai exact, agenții chineze au învățat lecții valoroase despre deficitele Rusiei în ceea ce privește logistica și aprovizionarea armatelor sale, deficiențe în furnizarea de informații rapide și de încredere despre mișcările ucrainene și mai ales folosirea drone, comunicații și sateliți în lupta modernă.

China este interesată de aceasta deoarece relațiile dintre Rusia și China sunt bune, dar puterea Moscovei pare să fi fost depășită de Occident; unica modalitate pentru a menține relațiile bune cu Rusia și să se îmbunătățească poziția strategică a Chinei în regiunea Pacificului este de a investi în forțele militare mari și puternice, de cele mai multe ori acestea fiind terestre.

Pentru a-și menține avantajul pe câmpul de luptă, strategii militari chinezi prezic că următoarele războaie vor fi multipolare și iar războiul hibrid – care include sancțiuni economice, interdicții tehnologice, campanii de informare și atacuri cibernetice – va fi probabil utilizat mai mult ca niciodată. În același timp, China a denunțat folosirea armelor nucleare în război și promite că nu va iniția niciodată un atac cu arme nucleare.

Cu toate acestea, liderul Chinei Xi Jinping a indicat anul trecut că țara sa va continua să-și extindă arsenalul nuclear, care are acum peste 400 de focoase, mult mai puține decât cele deținute de Rusia sau Statele Unite. Arsenalul nuclear al Chinei ar putea crește până la aproximativ 1.000 de focoase până în 2030, potrivit Pentagonului.

Specialiștii politici chinezi sunt foarte atenți la noi inovații și tacticile de luptă ce apar în conflictele mondiale. Ei sunt de părere că atitudinea lui Putin poate fi un exemplu pentru liderii chinezi, dar ei se concentrează asupra citirii corecte a amenințărilor și evitării unei erori de judecată; să nu creadă că Statele Unite și aliații lor ar fi ușor de învins într-un conflict din zona Taiwanului.