Un trend periculos: Femeile utilizează excesiv un medicament antialergic pentru a-și mări posteriorul.

Femeile care visează la un corp perfect sunt dispuse să facă orice pentru a atinge acest ideal, chiar și să ia medicamente periculoase. Pe rețelele sociale, acestea se numesc „slăbănoage” și sunt obsedate să aibă o siluetă în formă de clepsidră, cum este cea a vedetei Kim Kardashian. Ele folosesc un medicament antialergic, numit Periactin, pentru a lua rapid în greutate și, mai ales, pentru a-și face „fese” și sâni mai mari, ignorând riscurile asociate cu utilizarea abuzivă a medicamentului.

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, femeile care își doresc un corp perfect își arată fotografiile înainte și după administrarea medicamentului, comparând creșterile spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii. În Franța, medicamentul este disponibil fără prescripție medicală și costă mai puțin de 10 euro o cutie.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârșitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie și Terapeutică a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că „raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizației de introducere pe piață sau, cel puțin, a înscrierii sale pe o listă cu rețetă obligatorie”. Ciproheptadina este un „medicament foarte vechi, comercializat în Franța încă din anii 1960”, care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente și care nu mai este prescris.

Medicamentele care acționează asupra greutății sunt monitorizate în special pentru potențialul lor de abuz, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scopul slăbirii. Una dintre utilizatoarele de Periactin a declarat: „Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar și în pat mănânc. Funcționează foarte bine, te îngrașă imediat.”

Reprezentanții farmaciilor din Franța au declarat că nu vând medicamentul decât „foarte rar”, dar medicamentul poate fi achiziționat și pe internet, unde achiziționarea sa este deseori însoțită și de cumpărarea altor ajutoare pentru creșterea în greutate, precum semințele de schinduf.

Agenția franceză pentru medicamente (ANSM) efectuează în prezent o analiză a situației și va lua în considerare „acțiuni graduale” pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar. Anul trecut, ANSM a alertat profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la „o utilizare neconformă și potențial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creștere în greutate în scopuri estetice”.

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecințe. Cel mai frecvent, medicamentul provoacă somnolență, dar uneori poate cauza și convulsii, halucinații și efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine și cardiace, mai ales dacă există un supradozaj. Înainte de apariția rețelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu științific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenți de ciproheptadină.

În concluzie, femeile care își doresc un corp perfect trebuie să fie precaute înainte de a lua un medicament neadecvat și să respecte dozele prescrise de medicul curant. Utilizarea abuzivă a medicamentelor poate avea efecte grave și poate pune sănătatea în pericol.