Cum poți constata dacă ouăle sunt gătite? Metoda infailibilă!
Ouale sunt un aliment foarte versatil si sunt folosite in multe preparate culinare. Fie ca sunt prajite, fierte sau folosite la deserturi, este important sa stim cum sa le pregatim corect. Insa, uneori, fierberea unui ou poate deveni o adevarata provocare, mai ales pentru cei mai putin experimentati in bucatarie. De aceea, acest articol va prezenta cateva trucuri simple si eficiente prin care putem sa verificam daca ouale sunt fierte, dar si cum sa le fierbem perfect.
Primul truc pe care il putem folosi pentru a verifica daca un ou este fiert tare este sa-l invartim pe masa, asemenea unui titirez. Daca oul se invarte cu usurinta si foarte rapid, atunci inseamna ca este fiert tare si poate fi luat de pe foc. Acest truc este foarte util daca nu stii exact cat timp trebuie sa fierbi oul sau daca vrei sa fii sigur ca este gata.
In cazul in care cumperi oua din comert si vrei sa te asiguri ca sunt proaspete, exista un alt truc simplu prin care poti face acest lucru. Este suficient sa pui apa rece intr-un pahar si apoi sa adaugi oul. Daca oul ajunge pe fundul paharului, atunci inseamna ca este proaspat. In cazul in care are tendinta de a se ridica, acest lucru inseamna ca este mai vechi, dar ca inca poate fi consumat. In situatia in care se ridica la suprafata, atunci trebuie aruncat.
Cand vine vorba de fierberea oualor, exista multe opinii si recomandari referitoare la timpul necesar pentru a le fierbe corect. In general, durata de fierbere depinde de dimensiunea oului si de preferintele fiecaruia. Cu toate acestea, exista o metoda eficienta pentru a fierbe ouale perfecte in 7 pasi simpli.
Pentru a fierbe ouale perfecte, trebuie sa urmati acesti pasi:
1. Puneti ouale mari intr-o oala suficient de larga astfel incat sa stea unul langa celalalt si nu unul peste altul.
2. Adaugati apa rece astfel incat sa depaseasca ouale cu 2,5 centimetri.
3. Puneti oala pe foc mare si asteptati ca apa sa dea in clocot. De indata ce se intampla acest lucru, asezati capacul pe oala si luati oala de pe foc.
4. Lasati ouale in oala timp de 12-18 minute, in functie de dimensiunea lor. Inelul verde din jurul galbenusului apare in momentul in care le lasati in apa fiarta prea mult timp, asa ca setati un cronometru.
5. Inainte cu cateva minute ca timpul sa fie expirat, umpleti un bol mare cu apa cu gheata.
6. Imediat ce timpul a trecut, scoateti ouale si transferati-le in vasul cu apa cu gheata.
7. Lasati-le sa se raceasca complet in apa cu gheata si apoi bagati-le in frigider. Ouale tinute in frigider sunt mult mai usor de decojit.
Este important sa mentionam ca acesti pasi sunt doar o recomandare si ca fiecare persoana poate sa adapteze timpul de fierbere in functie de preferintele personale si de dimensiunea oualor. In plus, timpul de fierbere poate depinde si de alti factori, cum ar fi altitudinea sau tipul de aragaz folosit.
In concluzie, fierberea oualor poate fi uneori o adevarata provocare, dar aceste metode simple si eficiente ne pot ajuta sa le pregatim corect si sa nu mai avem surprize neplacute.