Enel nu va prelua toate acțiunile deținute de statul român.

Statul român a decis să nu-și folosească dreptul de a-și vinde participațiile minoritare la două dintre companiile deținute de Enel în România – Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, odată cu vânzarea deținerilor lor majoritare către compania greacă Public Power Corporation (PPC). Conform datelor analizate de Profit.ro, acest lucru este prevăzut în contractul de privatizare din 2007, prin care Enel a preluat în mod oficial compania de stat Electrica Muntenia Sud și a început divizarea acesteia în Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

În contractul de privatizare este specificat dreptul „tag-along” al statului român în cazul în care compania italiană își vinde deținerile majoritare, obligând Enel să ia în considerare achiziționarea participațiilor minoritare ale statului român, reprezentat de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de către Ministerul de Energie.

Cu toate acestea, Guvernul României a hotărât să nu exercite acest drept, decizie transmisă ulterior juridic către SAPE. În urma acestei decizii, societatea românească de stat rămâne acționar la cele două companii, deținând câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Dreptul „tag-along” este menit să protejeze acționarii minoritari, încurajând astfel tranzacții mai transparente și legale. În acest caz, participațiile minoritare ale statului român nu au fost vândute, dar situația ar fi fost diferită dacă Guvernul României ar fi decis să exercite dreptul său de a renunța la aceste acțiuni. Enel este una dintre cele mai mari companii mondiale de energie electrică și de gaze, cu o prezență puternică și pe piața energiei din România.