Directorul ANM anunță în ultimul moment despre fenomene extreme de vreme în România, care se intensifică cu fiecare zi care trece.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a anunțat că ciclonul mediteranean care a lovit România în ultimele zile continuă să cauzeze fenomene meteo extreme în multe zone din țara noastră, precum ploi torențiale, inundații și furtuni violente. Acesta este în continuare o cauză majoră a instabilității atmosferice din România, care a provocat inundații și alunecări de teren în mai multe regiuni din țară. În cursul zilei de azi, în Reșița, mai multe străzi au fost inundate după o ploaie foarte puternică care a durat doar 30 de minute.

Florinela Georgescu a explicat că acest ciclon mediteranean nu este neapărat un ciclon în sensul clasic al definiției, ci este, de fapt, vorba de o vastă zonă cu presiune scăzută și o structură pe verticală a atmosferei îndeosebi în partea de vest și de sud a țării noastre, ceea ce favorizează instabilitatea atmosferică. Fenomenul se amplifică de la o zi la alta, din cauză că aerul nu prea este antrenat într-o circulație mai activă care să mute această masă de aer de deasupra țării noastre. Iar toate aceste condiții sunt favorabile pentru instabilitatea severă a atmosferei.

Potrivit directorului ANM, fenomenul are o probabilitate de 80% să se extindă și în zilele următoare, cu atenție sporită la regiunile sub-montane din partea de nord a Olteniei și Munteniei, mai ales în zonele deluroase din partea de nord a Olteniei și Munteniei, precum și spre Oltenia, unde instabilitatea atmosferică ar putea fi mai ridicată. De asemenea, ea a avertizat că acumularea de apă din cauza ploilor torențiale în ultimele zile face imposibilă o ameliorare rapida a vremii.

Directorul ANM a vorbit și despre alte fenomene meteo extreme care ar putea să apară în zilele următoare în România, precum descărcări electrice, vânt puternic și grindină.

Pe fondul acestor avertismente, ANM a emis un cod galben de ploi torențiale, furtuni și descărcări electrice, valabil în 30 de județe. Aceste județe sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Vaslui și Vrancea. Totodată, ANM a emis și un cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Sibiu, Brașov și Covasna.

În concluzie, fenomenul meteo extrem din ultimele zile pare să rămână în continuare o amenințare majoră în România, iar autoritățile recomandă cetățenilor să fie foarte atenți și să ia măsurile de precauție necesare pentru a evita incidentele.