O situație surprinzătoare: Rusia l-a pus pe lista celor căutați pe comandantul armatei ucrainene, în ciuda informațiilor difuzate de propagandiștii săi care îl declaraseră decedat.

Ministerul rus de Interne l-a dat în urmărire pe șeful Statului Major Ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi. Această acțiune vine ca urmare a apariției unor acuzații din partea Moscovei, care afirmă că acesta ar fi murit. Pe data de 10 mai, generalul ucrainean nu a putut participa la o reuniune a Comitetului Militar al NATO, fapt ce i-a făcut pe propagandiștii moscoviți sătreacă rapid la concluzia că acesta nu mai este în viață.

Informațiile de presă din Rusia au continuat să speculeze declarația falsă a propagandiștilor și s-au înmulțit zvonurile conform cărora Zalujnîi ar fi murit. După apariția acestei știri, care a stat la baza percepției că generalul ar fi murit, agenția de stat rusă TASS a anunțat aceeași măsură dispusă și în cazul generalului Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.

In ultima lună de zile, Rusia a folosit aceeași tactică de a emite mandat de arestare împotriva altor doi generali ucraineni, Kirilo Budanov și Oleksandr Sîrski, pe care îi acuză de organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul rus, având ca scop destabilizarea regiunii. Moscova se luptă astfel cu tentativa Stepei de a se alătura în mod oficial NATO.

Pe fondul acestei neclarități legate de situația efectivă a generalului Zalujnîi, site-ul de investigații Mediazona a descoperit că numele său a fost adăugat în baza de date aferentă a Ministerului de Interne de la Moscova, ceea ce a dus la apariția știrii că generalul a fost dat în urmărire. Motivul invocat pentru această acțiune nu este clar, în condițiile în care Ucraina și Rusia se confruntă cu un conflict deschis începând cu 2014.

Anunțul venit din partea Rusiei privind urmărirea generalului Valeri Zalujnîi survine în contextul unui atac cu drone care a avut loc marți dimineața, în capitala rusă Moscova, iar președintele Vladimir Putin a afirmat că Ucraina ar fi implicată în organizarea acestuia. Totuși, Ucraina neagă că ar fi implicată „direct” în această acțiune, susținând că ar fi vorba de rebeli pro-ruși „capabili să acționeze independent”, care ar fi opunerii lui Putin.

În această conjunctură, urmărirea generalului Zalujnîi pare a fi o măsură fără prea multă bază legală și cu certe eșecuri de imagine pentru Kremlin. Imaginea generalului zâmbind alături de colegi în video-urile din mass-media ucrainene ilustrează o anumită acțiune de dezinformare a propagandei rusești, acțiune care a fost rapid desființată de realitate.