sunt informate despre existența unui cod galben emis de ANM. Acesta avertizează cu privire la posibile ploi, grindină, descărcări electrice și vijelie în diferite județe.

Judeţele afectate de avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) sunt Ialomiţa, Prahova, Buzău şi Ilfov. În Ialomița, localitățile Fierbinți-Târg, Coșereni, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Adâncata, Armășești, Movilița, Maia, Rădulești și Moldoveni se vor confrunta cu descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula până la 20 l/mp și intensificări ale vântului.

Același fenomen meteorologic va fi înregistrat și în județul Prahova, în localitățile Ciorani, Drăgănești, Dumbrava, Fulga, Balta Doamnei, Sălciile, Boldești-Gradiștea și Gherghiț. În județul Buzău, localitatea Glodeanu Sărat va fi afectată de aceste condiții meteorologice. De asemenea, și în județul Ilfov, localitățile Gruiu și Nuci se vor confrunta cu acest tip de vreme.

Conform estimărilor meteorologice, în următoarele două săptămâni se va înregistra o perioadă de instabilitate atmosferică în aceste zone. Temperaturile vor scădea considerabil față de intervalul anterior, urmând ca ulterior să se înregistreze o încălzire accentuată și să se revină la valori de 34-35 de grade Celsius.

În Banat, valorile atmosferice diurne vor avea ușoare variații până în jurul datei de 10 august. După această dată, valorile termice maxime vor fi în creștere, iar mediile se vor situa în jurul a 34 de grade. Mediile temperaturilor minime vor varia între 10 și 13 grade Celsius până în jurul datei de 12 august, urmând să crească până la 17 – 18 grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată până spre finalul primei săptămâni, iar după data de 11 august, condițiile pentru manifestări de instabilitate vor fi reduse.

În Crișana, valorile termice diurne vor avea ușoare variații până în jurul datei de 10 august, situate sub mediile multianuale specifice perioadei, în timp ce media acestora va oscila între 23 și 26 de grade Celsius. Ulterior, valorile termice maxime vor fi în creștere, iar mediile se vor situa în jurul a 34 de grade Celsius. Mediile temperaturilor minime vor varia între 10 și 13 grade Celsius până în jurul datei de 12 august, urmând să crească până la 17 – 18 grade Celsius. Probabilitatea pentru averse va fi relativ ridicată până spre finalul primei săptămâni, iar după data de 11 august, condițiile pentru manifestări de instabilitate vor fi reduse.

În Transilvania, valorile termice diurne vor fi sub mediile multianuale în primele zile din interval, situate între 21 și 24 de grade Celsius până în jurul datei de 11 august. Ulterior, vremea se va încălzi și va deveni local călduroasă, iar mediile maximelor vor ajunge să se situeze în jurul a 31 de grade Celsius. Media valorilor nocturne va avea ușoare variații în jurul a 10 grade Celsius în prima săptămână din interval, iar temperaturile nocturne vor fi în creștere, media acestora ajungând la 13 – 14 grade Celsius. Vor mai fi averse până în data de 11 august.

În Maramureș, valorile termice vor fi sub cele normale pentru perioada respectivă în primele zile ale intervalului, cu medii ale maximelor de 21 – 24 de grade Celsius și ale minimelor de 10 – 12 grade Celsius. Ulterior, vremea se va încălzi, astfel că media valorilor diurne va ajunge la 31 – 32 de grade, iar a celor nocturne la 15 – 16 grade Celsius. Vor mai fi averse localizate până la finalul primei săptămâni, însă în a doua săptămână probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.

În Moldova, valorile termice vor scădea la începutul intervalului, cu medii ale maximelor de 22 – 26 de grade Celsius și ale minimelor de 12 și 14 grade Celsius. După această perioadă, vremea se va încălzi și va deveni local călduroasă, mai ales în a doua săptămână, când mediile regionale ale valorilor diurne vor fi de 31 – 32 de grade și ale celor nocturne de 16 – 17 grade Celsius. Vor mai exista averse