Anunț important de la ANM! Codul portocaliu de caniculă în România a fost extins. Ne așteptăm la temperaturi extrem de ridicate.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de ultimă oră privind prelungirea codului portocaliu de caniculă în țara noastră. Condițiile meteorologice extreme generează temperaturi foarte ridicate în întreaga țară.

Specialiștii ANM au anunțat că codul portocaliu de caniculă a fost prelungit cu încă 24 de ore, astfel încât valul de căldură va persista în toate regiunile țării în următoarele zile. De asemenea, a fost emisă și o avertizare de cod galben pentru jumătatea estică a Transilvaniei, vestul și sudul Moldovei, în Dobrogea, nordul Munteniei și al Olteniei. Aici, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În plus, canicula va afecta toate zonele de câmpie, deal și podiș. Temperaturile maxime vor fi în general între 35 și 37 de grade Celsius, iar minimele între 17 și 21 de grade Celsius. În zone precum Maramureș, vestul Transilvaniei, Crișana, Banat, sudul Olteniei și al Munteniei, precum și în nord-estul Moldovei, temperaturile maxime vor fi în general de 37 – 39 de grade Celsius, iar minimele între 18 și 26 de grade Celsius. Aici, disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Situația nu se schimbă nici în ziua de luni, când codul portocaliu de caniculă va fi în vigoare în majoritatea regiunilor menționate anterior. Disconfortul termic va persista, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 și 39 de grade Celsius, iar minimele între 18 și 26 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși în continuare pragul critic de 80 de unități.

De abia de marți, valul de căldură se va retrage către jumătatea estică a țării, aducând o ușoară alinare în ceea ce privește temperaturile extreme.

Informațiile referitoare la prelungirea codului portocaliu de caniculă au fost preluate de la sursa Spynews și pot fi verificate accesând linkul atașat articolului.