Antony Blinken va efectua o călătorie în Europa, în timpul căreia va sublinia angajamentul în continuare față de Ucraina, în calitate de secretar de stat al SUA.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, se pregătește să viziteze Europa în această săptămână, în cadrul căreia va sublinia sprijinul continuu al NATO pentru Ucraina în conflictul acesteia cu Rusia, conform informațiilor oferite de cel mai înalt oficial din Departamentul de Stat pentru relațiile cu Europa.

Situația de război dintre Israel și Hamas, precum și tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu în general, au stârnit temeri cu privire la capacitatea SUA de a menține sprijinul militar și diplomatic acordat Ucrainei din momentul începutului invaziei ruse în februarie 2022, conform Reuters și Agerpres.

James O’Brien, recent numit asistent al secretarului de stat pentru probleme europene și eurasiatice și fost șef al Biroului pentru coordonarea sancțiunilor din Departamentul de Stat, a făcut declarații înainte de participarea lui Antony Blinken la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniștri de externe, desfășurată la Bruxelles. O’Brien a menționat că „aceasta face parte din procesul de a găsi un loc în Alianță, despre care am spus întotdeauna că reprezintă viitorul Ucrainei”. În ceea ce privește informațiile apărute în cotidianul german Bild, referitoare la presiunile SUA și Germaniei pentru negocieri între Kiev și Moscova, O’Brien a declarat că Washingtonul nu are o astfel de politică și că „Ucraina este cea care trebuie să decidă”.

Pe lângă sprijinul pentru Ucraina, secretarul de stat american va aborda și problema tensionată din Balcanii de Vest, unde NATO intenționează să consolideze prezența sa militară, având în vedere tensiunile din nordul Kosovo, potrivit lui James O’Brien. Tot în cadrul vizitei sale în Europa, Antony Blinken va reprezenta SUA la o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc la Skopje, în Macedonia de Nord.

Astfel, vizita secretarului de stat al SUA în Europa evidențiază importanța sprijinului pe care NATO îl acordă Ucrainei în contextul conflictului cu Rusia și subliniază determinarea SUA de a se implica activ în regiunea Europei de Est și de a-și menține angajamentul față de securitatea și stabilitatea Europei.

Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-26714841-antony-blinken-vizita-europa-secretarul-stat-sua-evidentia-continuarea-sprijinului-pentru-ucraina.htm