Ministrul de interne din șase țări se va aduna în Ungaria pentru a conduce discuții privind problema migrației ilegale.

Luni, ministrul de interne ungar Sándor Pintér a organizat o întâlnire cu omologii săi din Germania, Austria, Cehia, Slovacia și Polonia pentru a discuta despre eforturile de combatere a traficului de persoane și migrației ilegale. Scopul acestor discuții a fost acela de a aborda problematica migrației ilegale și a traficanților de persoane. Multe guverne au luat măsuri pentru a limita activitatea traficanților și a evita ca migranții să ajungă în Europa Centrală și de Vest prin rutele din Balcani. Astfel, au fost înființate controale temporare, atât fixe cât și mobile, la frontiere pentru a combate această problemă.

Reuniunea dintre miniștrii de interne a avut loc în orașul Szeged, aproape de gardul ridicat de Ungaria în 2015 la frontiera cu Serbia. Prezența ministrului german Nancy Faeser în cadrul acestei întâlniri este deosebit de semnificativă, având în vedere faptul că Germania a înregistrat în acest an cel mai mare număr de sosiri ilegale de migranți de la criza din 2015. În luna octombrie, Faeser a anunțat planul de reintroducere a controalelor fixe la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția.

Numărul în creștere al solicitanților de azil a pus presiune pe centrele de primire a migranților în prima jumătate a anului 2023 și a generat numeroase dispute între oficiali cu privire la distribuirea costurilor. Într-un interviu acordat în luna septembrie publicației Der Spiegel, cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că „trebuie, în sfârșit, să-i deportăm la scară largă pe cei care nu au dreptul de ședere în Germania”. Potrivit lui Scholz, este necesar un pachet complet de măsuri pentru a limita migrația ilegală, inclusiv o mai bună protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Aceste discuții între miniștrii de interne au avut scopul de a căuta soluții comune pentru a gestiona migrația ilegală și traficul de persoane. Eforturile de combatere a acestor fenomene sunt importante pentru ca statele membre ale Uniunii Europene să poată asigura siguranța și stabilitatea internă și să protejeze drepturile migranților legitimi. Această reuniune este un exemplu al cooperării dintre țările europene în abordarea problemelor comune și demonstrează importanța dialogului și a acțiunilor concertate.

În concluzie, întâlnirea dintre miniștrii de interne din șase țări europene a avut ca obiectiv principal discutarea și identificarea soluțiilor pentru combaterea traficului de persoane și a migrației ilegale. Acestea sunt probleme complexe și prezintă provocări semnificative pentru statele membre ale Uniunii Europene. Prin această cooperare, aceste țări demonstrează angajamentul lor pentru gestionarea eficientă a migrației și combaterea traficului ilegal de persoane.