Putin afirmă că Occidentul este implicat în încercarea de a diviza și de a prejudicia Rusia: „Forțele armate ruse luptă pentru libertatea întregii omeniri”

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut un discurs puternic înaintea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din Rusia, în care a atacat din nou Occidentul și a adus acuzații la adresa Statelor Unite și a altor națiuni occidentale. Putin a afirmat că aceste țări încearcă să „dezmembreze și să prăduiască” Rusia, susținând în același timp că armata rusească luptă „pentru libertatea nu doar a Rusiei, ci a întregii lumi”.

Vladimir Putin este cel mai longeviv conducător rus de la Iosif Stalin încoace și este de așteptat să anunțe că va candida din nou la alegerile prezidențiale din martie. În cadrul discursului său, Putin a subliniat importanța apărării securității și bunăstării poporului rus, precum și dreptul Rusiei de a fi o mare putere independentă și o țară-civilizație.

Liderul rus a criticat ceea ce a numit „rusofobia” Vestului și a acuzat națiunile occidentale că caută să „semene vrajbă”. Putin a promis că va bloca orice interferență externă și provocări care ar putea duce la conflicte interetnice sau interreligioase și care sunt percepute ca acțiuni agresive împotriva Rusiei.

În repetate rânduri, Putin a declarat că Moscova nu este vinovată de conflictele actuale și a afirmat că Occidentul a fost cel care a „provocat” războiul din Ucraina. El a respins orice implicare a Rusiei în violențele din regiune și a argumentat că acuzațiile aduse de Vest sunt nefondate.

Comentând discursul lui Putin, Sky News a scris că președintele rus își pregătește terenul pentru alegerile prezidențiale din martie și caută să consolideze sprijinul populației printr-un discurs anti-occidental. Potrivit interpretării oferite de Sky News, Putin încearcă să creeze un sentiment de unitate națională și să demonstreze că Rusia este o putere de temut la nivel mondial.

Relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, în special ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și a sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatiști din estul Ucrainei. Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice împotriva Rusiei în urma acestor evenimente.

De-a lungul timpului, Putin a fost criticat de mulți pentru abuzurile asupra drepturilor omului, lipsa de libertate și justiție în Rusia, influența sa asupra presei și opoziției politice, precum și pentru amestecul Rusiei în afacerile interne ale altor țări. Cu toate acestea, Vladimir Putin rămâne un lider puternic în Rusia și continuă să aibă susținerea masivă a populației.

În contextul actual, în care tensiunile dintre Rusia și Occident se mențin ridicate, discursurile lui Putin devin tot mai importante pentru înțelegerea poziției Rusiei în relațiile internaționale și pentru anticiparea viitoarelor acțiuni ale președintelui rus. Alegerile prezidențiale din martie vor reprezenta o oportunitate crucială pentru poporul rus de a-și exprima opțiunile politice și de a decide viitorul țării lor. Este de așteptat ca aceste alegeri să determine în mare măsură direcția pe care o va urma Rusia în perioada următoare.