Zelenski: Dorim să avem o viteză și eficiență superioare, iar toți cei responsabili de acest lucru au sarcini bine definite.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj important compatrioţilor săi marţi seara, referitor la situaţia tensionată din ţară. Acesta a menţionat că s-au făcut reevaluări ale tacticilor de apărare şi s-au stabilit sarcini clare pentru cei responsabili, inclusiv pentru producţia armei autohtone cu rază lungă de acţiune. Contraofensiva ucraineană din vara şi toamna acestui an nu a obţinut rezultatele aşteptate, iar atacurile Rusiei par să se fi intensificat odată cu apropierea iernii.

În fiecare seară, preşedintele Zelenski transmite un discurs video către populaţie, iar într-o astfel de transmitere a menţionat că Consiliul Naţional de Securitate a avut o şedinţă specială, lungă şi detaliată în cursul zilei. Primul subiect discutat a fost necesitatea fortificării şi consolidării liniilor de apărare ucrainene. Zelenski a ţinut să precizeze că este importantă o activitate completă şi relevantă în comunităţi, iar ţara va avea suficiente mine şi beton pentru acest lucru. Totodată, a subliniat că este necesară o creştere a vitezei şi eficienţei, iar cei responsabili de aceste măsuri au primit sarcini clare.

Un alt aspect discutat în cadrul şedinţei speciale a fost analiza atacurilor recente asupra Ucrainei, în care Moscova a folosit rachete şi drone. Astfel, preşedintele ucrainean a menţionat că este nevoie să se dezvolte şi să se consolideze grupurile mobile de tragere, precum şi sistemele de apărare aeriană eficiente. În acest sens, s-au analizat şi activităţile sistemelor Patriot şi NASAMS furnizate de partenerii occidentali, ajungându-se la concluzia că sunt foarte eficiente. Comandantul Forţelor Aeriene şi alţi comandanţi relevanţi, precum şi Ministerul Apărării au primit instrucţiunile necesare în acest sens.

Cu toate acestea, sistemele occidentale furnizate au doar o rază scurtă şi medie de acţiune, iar Zelenski a subliniat că este nevoie de sisteme cu rază lungă de acţiune. Având în vedere reticenţa SUA şi a altor parteneri occidentali de a furniza astfel de arme, preşedintele a dezvăluit că Ucraina le va construi singură. Astfel, s-a avut o întâlnire separată cu ministrul pentru industrii strategice al Ucrainei, care a fost optimistă în ceea ce priveşte această perspectivă. Se pregătesc echipamente bune cu rază lungă de acţiune pentru a-i face pe ocupanţi să simtă forţa ucraineană.

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, preşedintele Zelenski a menţionat că s-a acordat o atenţie deosebită zonei Doneţk – Avdiivka, Mariinka şi zona Bahmut, unde au loc lupte intense şi grele. De asemenea, s-a discutat despre acţiunile desfăşurate în zonele sudice. Preşedintele a mai anunţat că a promulgat legea privind bugetul de stat pentru anul viitor. A subliniat că principala prioritate este apărarea împotriva agresiunii ruseşti, dar se ţine cont şi de nevoile sociale ale poporului ucrainean. În perioada de război, este extrem de important să se ofere sprijin statului pentru fiecare cetăţean care are nevoie, precum şi pentru cei care contribuie la crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea afacerilor. Preşedintele a reiterat importanţa solidarităţii şi patriotismului în aceste momente dificile, ţinând cont de epuizarea forţelor armate ucrainene şi de oboseala generală a societăţii după 21 de luni de război.

Astfel, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj puternic compatrioţilor săi, evidenţiind importanţa strategiilor de apărare şi a consolidării liniilor de apărare, precum şi necesitatea dezvoltării sistemelor de apărare eficiente. În ciuda provocărilor şi a intensificării atacurilor, liderul de la Kiev a subliniat determinarea Ucrainei de a se apăra şi de a progresa către obiectivele stabilite. Prin construirea de arme proprii cu rază lungă de acţiune şi prin menţinerea unităţii şi solidarităţii, Ucraina îşi doreşte să îşi consolideze poziţia şi să ofere un răspuns puternic agresiunii ruseşti.