ÎN DIRECT Război în Israel: Încetarea focului a fost extinsă din nou într-o încercare de a salva mai mulți ostatici

După 55 de zile de la începutul războiului, Israel și Hamas au ajuns la un acord de prelungire a armistițiului. Armata israeliană a anunțat joi că armistițiul cu Hamas va continua, având în vedere eforturile mediatorilor de a elibera ostaticii și sub rezerva termenilor acordului. Hamas a fost de acord să prelungească armistițiul pentru a șaptea zi. Cele șase zile de încetare a luptelor din Gaza urmau să se încheie joi la ora locală 7:00, după eliberarea unui grup de 16 ostatici deținuți de Hamas.

Președintele SUA, Joe Biden, a confirmat miercuri că Liat Beinin, ostatică israeliano-americană, a fost eliberată de către Hamas după ce a fost răpită în timpul atacului militantului grupului asupra Israelului pe 7 octombrie. Biden a anunțat că Beinin a trecut frontiera Gaza și se află în siguranță în Egipt. Aceasta a fost una dintre cele 16 persoane eliberate miercuri de către Hamas în ultima zi a prelungirii de două zile a încetării focului în regiunea Gaza.

Hamas a eliberat miercuri un total de 16 ostatici, în care se includ 10 israelieni, 4 thailandezi și 2 ruși. De asemenea, mișcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat că este pregătită să schimbe toți soldații israelieni deținuți cu toți prizonierii palestinieni. În paralel, au ajuns în Gaza peste 1.000 de camioane cu ajutoare umanitare de la începutul încetării focului vineri.

La nivel internațional, Franța a cerut Uniunii Europene să ia în considerare sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni care au atacat palestinieni. De asemenea, Armata Israeliană a anunțat miercuri că „verifică” anunțul făcut de Hamas cu privire la moartea unui bebeluș de zece luni, acesta fiind cel mai mic dintre ostaticii răpiți la 7 octombrie, împreună cu mama sa și fratele său de 4 ani.

Înainte de eliberarea ostaticilor, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul se va întoarce la luptă după încheierea pauzei umanitare, afirmând că vor continua să lupte până la final. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut o declarație similară și a spus că va lucra pentru prelungirea pauzelor de foc în Israel, în scopul eliberării unui număr mai mare de ostatici.

Cu toate acestea, situația rămâne tensionată și incertă. Conflictul dintre Israel și Hamas a durat deja 55 de zile, cu atacuri aeriene și terestre în ambele părți, provocând numeroase victime și distrugeri în Gaza. Intervenția comunității internaționale și eforturile mediatorilor continuă în încercarea de a obține o încetare permanentă a ostilităților și de a se ajunge la o soluție de lungă durată pentru conflictul israeliano-palestinian. Este important ca toate părțile implicate să continue dialogul și să depună eforturi în vederea stabilirii unei păci durabile în regiune.