În timp real în Israel: Conform afirmațiilor autorităților Hamas din Gaza, aproape 200 de palestinieni au fost omorâți după terminarea armistițiului / Atacurile aeriene asupra enclavei continuă

Sâmbătă, în Gaza, luptele au continuat în urma eșuării discuțiilor pentru prelungirea armistițiului care a durat o săptămână și s-a încheiat vineri. Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a se ajunge din nou la un acord de încetare a ostilităților. Zonele estice din Khan Younis, situată în sudul Fâșiei Gaza, au fost ținta unor bombardamente intense de la expirarea armistițiului. Coloane de fum s-au ridicat în cer, conform reporterilor Reuters.

Potrivit autorităților din enclava controlată de Hamas, în cursul zilei de vineri, loviturile israeliene au dus la moartea a 184 de persoane, rănirea a cel puțin 589 de oameni și afectarea a peste 20 de case.

Israel a informat mai multe state arabe că dorește să creeze o zonă tampon pe teritoriul palestinian de-a lungul graniței Fâșiei Gaza, în încercarea de a preveni atacuri viitoare. Propunerea face parte din planurile israeliene privind enclava, după încheierea războiului recent. Nu toate statele susțin această variantă, inclusiv Statele Unite ale Americii.

Armata israeliană a aflat cu mai mult de un an înaintea atacului terorist sângeros din 7 octombrie despre planurile Hamas de a lansa un atac pe teritoriul Israelului. Cu toate acestea, s-a considerat că Hamas depășește capacitatea Israelului de a acționa și nu s-a luat nicio măsură în acest sens.

În prezent, Hamas deține 137 de ostatici, dintre care 117 sunt bărbați și 20 sunt femei. Din aceștia, 126 sunt cetățeni israelieni și 11 sunt cetățeni străini, incluzând cetățeni thailandezi, un nepalez, un tanzanian și un francez mexican. Zece dintre ostatici au vârsta de peste 75 de ani. Până în prezent, Hamas a eliberat 110 ostatici, dintre care 86 sunt israelieni și 24 sunt cetățeni străini.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a informat joi pe Benjamin Netanyahu că administrația Biden se pregătește să impună mai multe interdicții de acordare a vizelor împotriva coloniștilor israelieni implicați în atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania, conform unui oficial israelian citat de The Times of Israel.

Astfel, situația s-a deteriorat în Gaza în urma expirării armistițiului și a eșuării discuțiilor pentru prelungirea acestuia. Bombardamentele continue afectează populația civilă și împiedică încercările de a se ajunge la o încetare a ostilităților. Comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluțiile situației și speră la o soluționare pașnică a conflictului dintre Israel și Hamas.