Ministrul Energiei: Până în 2027 ar trebui să se aducă primele molecule de gaz din adâncurile Neptunului / Există între 100 şi 200 de miliarde de metri cubi acolo

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că în anul 2027 ar trebui să înceapă exploatarea zăcământului de gaz Neptun Deep și a subliniat importanța acestuia pentru România. Potrivit acestuia, în acest zăcământ se estimează că se află între 100 și 200 de miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce ar însemna o dublare a producției de gaze a țării noastre.
Ministrul a fost întrebat despre impactul pierderii miliardelor de euro cauzate de întârzierea exploatării gazelor din Marea Neagră. Acesta a explicat că în prezent România beneficiază de un miliard de metri cubi de gaz pe an proveniți din perimetrul Black Sea Oil & Gas și că aceștia reprezintă 10% din producția totală a României. Totuși, potențialul gazelor din Marea Neagră este mult mai mare și va fi exploatat prin proiectul Neptun Deep. Decizia finală de investiții în cadrul acestui proiect a fost luată de OMV Petrom și Romgaz și se preconizează că primele molecule de gaz din acest zăcământ vor fi extrase în 2027.
Sebastian Burduja a subliniat faptul că zăcământul de gaz Neptun Deep este cel mai important zăcământ pe care România îl deține. Cantitatea estimată de între 100 și 200 de miliarde de metri cubi de gaz reprezintă o creștere semnificativă a producției de gaze a țării noastre, și ar poziționa România ca principal producător de gaze din Europa.
Cu privire la impactul economic, ministrul Energiei a menționat că bugetul de stat va beneficia de peste 20 de miliarde de euro din exploatarea acestui zăcământ. În contextul acestui proiect, a menționat că Romgaz a plătit un miliard de dolari și a încheiat un parteneriat cu Exxon.
Sebastian Burduja a subliniat importanța găsirii unei strategii pentru valorificarea gazelor naturale extrase din Neptun Deep. Una dintre opțiuni este utilizarea acestui gaz în industria farma, care necesită o cantitate considerabilă de energie. De asemenea, gazul poate fi utilizat și în industria îngrășămintelor chimice. Dacă nu se găsește o variantă viabilă pentru utilizarea gazului în aceste industrii, ultima opțiune ar fi exportul de gaze naturale.
Ministrul a exemplificat și cu proiectul de la Mintia, care se referă la construirea celei mai mari centrale electrice pe gaz din Europa. Această centrală va avea o capacitate de 1.700 MW și ar urma să fie finalizată în 2025 sau 2026 în două etape.
În concluzie, Sebastian Burduja a subliniat că exploatarea gazelor din Neptun Deep este o oportunitate pentru România, dar este importantă și găsirea unei strategii eficiente pentru valorificarea acestui gaz.