ÎN DIRECT Conflict în Israel: Israelul anunță intensificarea acțiunilor în întreaga Fâșie Gaza / Blinken s-a consultat cu premierul Qatarului privind o posibilă întrerupere a focului nouă

În cea de-a 59-a zi a războiului, Israelul continuă să desfășoare o campanie intensă de bombardare în nordul și sudul Gazei. Oficialii Armatei israeliene au confirmat extinderea operațiunilor în întreg teritoriul Gazei, iar speranțele privind o nouă încetare a focului sunt reduse.

Într-un zbor recent, care transporta 29 de palestinieni răniți, a aterizat pe aeroportul Carthage Pilgrim din Tunisia, conform agenției de presă TAP. Până acum, cel puțin 389 de palestinieni răniți au reușit să părăsească Gaza prin trecerea Rafah începând cu 1 noiembrie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, despre războiul din Gaza și despre eforturile în curs de desfășurare pentru obținerea unei încetări a focului, conform agenției de presă a Qatarului. Qatarul s-a angajat, alături de partenerii săi de mediere, să depună eforturi pentru restabilirea „calmului” în regiune, după peste opt săptămâni de război.

Orașul Jabalia, care găzduiește o tabără de refugiați în nordul Gazei, a fost din nou ținta unui atac, la fel ca și orașele Khan Younis și Rafah din sudul Gazei. Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că armata a lovit peste 400 de ținte în acest weekend, inclusiv prin atacuri aeriene extinse în zona Khan Younis. În aceste atacuri, militanții Hamas au fost uciși, iar infrastructura din Beit Lahiya, în nord, a fost distrusă.

Compania Bernhard Schulte Shipmanagement a confirmat că una dintre navele sale de containere, Number Nine, a fost lovită de un proiectil în Marea Roșie. Nava se afla în Strâmtoarea Bab al-Mandab în momentul atacului. Cu toate acestea, compania a declarat că nu s-au înregistrat daune la bordul navei și că atacul nu a cauzat poluare. Înainte de acest incident, rebelii Houthi din Yemen au pretins că au efectuat atacul.

Armata israeliană a anunțat că a lansat aproximativ 10.000 de lovituri aeriene asupra țintelor din Fâșia Gaza de la începutul războiului. Forțele de apărare israeliene (IDF) au țintit centre de comandă, tuneluri și depozite de arme ale organizațiilor teroriste palestiniene din Fâșia Gaza.

Situația din Gaza rămâne una extrem de tensionată, iar acest conflict sângeros a avut un impact devastator asupra vieților civile și infrastructurii din regiune. În ciuda eforturilor diplomatice, pare că nu există o soluție imminentă pentru încetarea ostilităților și restabilirea păcii.