Procesul de corupție al premierului israelian Netanyahu a fost relansat în timpul conflictului cu Hamas.

Procesul de corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost reluat luni la Ierusalim, după o suspendare de aproximativ două luni datorată atacului sângeros al Hamas din 7 octombrie. După 59 de zile de lupte violente între Israel şi Hamas, Netanyahu se va prezenta în instanţă pentru a răspunde acuzaţiilor care i se aduc.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este suspectat că, în perioada 2007-2016, a primit cadouri în valoare de aproximativ 700.000 de şekeli (176.000 de euro) de la mai mulţi oameni bogaţi. Aceste cadouri includ trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii. Premierul israelian este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Printre cei care i-au oferit presupusele „cadouri” se numără şi producătorul de filme de succes Arnon Milchan, cunoscut pentru pelicule precum „Pretty Woman” sau „Născuţi asasini”. Netanyahu este suspectat că a acţionat în favoarea lui Milchan prin susţinerea unei măsuri fiscale care i-ar fi adus acestuia câştiguri în valoare de milioane de dolari. Totuşi, Ministerul Finanţelor a fost împotriva acestei măsuri.

Premierul israelian susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut şi că este victima unei vânători de vrăjitoare. În ciuda acestor argumente, presa israeliană susţine că Netanyahu ar putea să fie chemat în instanţă pentru a depune mărturie în următoarele luni. Este important de menţionat că acest proces este o premieră în Israel, deoarece nu a mai existat niciodată un prim-ministru în exerciţiu judecat pentru corupţie.

Reluarea audierilor în plin război a fost criticată de anumiţi politicieni apropiaţi de Netanyahu. Cu toate acestea, din cauza mobilizării rezerviştilor martori şi a avocaţilor, audierile vor fi reduse. Este de aşteptat ca procesul să se desfăşoare într-un ritm mai lent în perioada următoare.

În concluzie, procesul de corupţie al premierului Benjamin Netanyahu a fost reluat în ciuda contextului dificil al războiului cu Hamas. Netanyahu se confruntă cu acuzaţii grave, însă îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că este victima unei campanii de denigrare. Deşi este dificil de prezis cum va evolua procesul, este clar că acesta reprezintă un moment important în lupta împotriva corupţiei în Israel.