Grupările infracționale au avut drept țintă uleiul de măsline / O organizație opera în Italia și Spania încercând să comercializeze ulei de măsline falsificat ca fiind ulei extravirgin la prețuri ridicate.

Poliția din Spania și Italia a reușit să destrame o bandă internațională specializată în vânzarea de ulei de măsline contrafăcut. Această bandă își propunea să comercializeze uleiul de măsline falsificat ca și cum ar fi fost ulei virgin și extravirgin, de o calitate superioară și mai scump. Acțiunea poliției a dus la arestarea a 11 persoane și confiscarea a peste 5.000 de litri de ulei contrafăcut. Operațiunea a fost derulată prin colaborarea Guardia Civil din Spania, carabinierii italieni și Europol.

Investigația a pornit atunci când polițiștii Guardia Civil inspectau un camion care transporta ulei de măsline în regiunea Ciudad Real din Spania. Aceștia au observat mai multe anomalii și, pe urmă, au descoperit întreaga operațiune de contrafacere în ambele țări. Banda de infractori folosea o companie spaniolă pentru a achiziționa uleiuri de măsline de calitate inferioară, pe care le transformau în ulei virgin și extravirgin prin modificări și apoi le vindeau falsificând documentele. Astfel, aceștia combinau uleiurile de măsline de proastă calitate cu cele mai bune pentru a obține nivelurile corecte de grăsimi și alte substanțe și a le putea vinde pe piață. De asemenea, ei împiedicau trasabilitatea acestor uleiuri prin neînregistrarea lor în companiile lor.

Infracțiunea era desfășurată și în Italia, unde au fost descoperite două companii importante de prelucrare a uleiului de măsline implicate într-o operațiune similară de falsificare a uleiului. În urma perchezițiilor efectuate simultan în Spania și Italia, au fost arestate 11 persoane, iar polițiștii au confiscat peste 5.200 de litri de ulei de măsline contrafăcut, pregătit pentru a fi introdus pe piață. De asemenea, au fost confiscate și sume în valoare de 91.000 de euro și patru vehicule de ultimă generație.

Această acțiune de desființare a unei bande internaționale specializate în falsificarea și comercializarea de ulei de măsline contrafăcut vine pe fondul creșterii prețurilor acestui produs în Europa. Seceta și alte condiții meteorologice nefavorabile au afectat recolta de măsline pentru al doilea an consecutiv, iar producția globală este estimată să scadă la 2,4 milioane de tone, sub cererea globală de aproximativ 3 milioane de tone. Spania, cel mai mare producător mondial de ulei de măsline, se confruntă cu creșterea prețurilor și cu furturile acestui produs din supermarketuri. Astfel, pentru a preveni astfel de furturi, supermarketurile din Spania au început să lege sticlele de ulei cu lanțuri închise cu lacăte.

Prețurile uleiului de măsline extravirgin în supermarketurile din Spania au ajuns la 14,5 euro pentru un litru în luna noiembrie, ceea ce a determinat comercianții să le acorde produsului etichete de securitate, alături de băuturile spirtoase, cosmetice și electrocasnice. Prețurile uleiului de măsline au crescut cu 150% în ultimii doi ani în Spania, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au afectat recoltele.

În încercarea de a combate furturile, unele supermarketuri, precum Tu Super din regiunea Andalucia din Spania, au luat măsuri și au înlănțuit sticlele mari de 5 litri de ulei de măsline și le-au pus lacăt pe rafturi pentru a descuraja infractorii.

Totuși, chiar și în contextul acestor probleme, consumatorii trebuie să aibă încredere în produsele pe care le achiziționează și să fie atenți la etichete și la proveniența uleiului de măsline pentru a evita să cumpere produse contrafăcute și de calitate inferioară.