România, meci crucial împotriva Danemarcei la Campionatul Mondial de handbal feminin – Orarul de începere și televizarea partidei

Naționala de handbal feminin a României a obținut deja calificarea în grupele principale ale Campionatului Mondial, iar primul test dificil este programat pentru marți, atunci când va susține un meci împotriva Danemarcei. Meciul va avea loc în Jyske Bank Boxen, din Herning, cu începere de la ora 21:30, și va fi transmis în direct pe Digisport 1 și Prima Sport 1, precum și pe platforma LiveBLOG de pe HotNews.ro.

Deznodământul acestei partide va stabili în ce grupă din Grupa Principală III se va situa România, în funcție de numărul de puncte obținute. Dacă vor câștiga, româncele vor acumula 4 puncte, în cazul unui rezultat de egalitate vor avea 3 puncte, iar în cazul unei înfrângeri se vor mulțumi doar cu 2 puncte. În faza următoare a competiției, echipa noastră va întâlni Germania, Japonia și Polonia.

Obiectivul echipei naționale a României este clasarea între primele 7 echipe ale competiției, pentru a obține dreptul de a participa la turneele preolimpice și pentru a urmări visa calificarea la JO 2024 Paris.

Lotul României pentru Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 2023 este următorul:
– Portari: Diana Ciucă (CS Rapid București), Yuliya Dumanska (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Daciana Hosu (SCM Râmnicu Vâlcea);
– Extreme stânga: Nicoleta Dincă (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Alexandra Dindiligan (CSM București);
– Interi stânga: Bianca Bazaliu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Cristina Neagu (CSM București), Claudia Pașcan (SCM „U” Craiova), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina);
– Centri: Eliza Buceschi (CS Rapid București), Cristina Laslo (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud), Andreea Popa (Dunărea Brăila);
– Interi dreapta: Daria Bucur (Gloria Buzău), Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea);
– Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid București), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud);
– Pivoți: Nicoleta Balog (Dunărea Brăila), Lorena Ostase (CS Rapid București), Crina Pintea (CSM București).

Din punct de vedere al performanțelor la Campionatele Mondiale de Handbal Feminin, România a avut rezultate bune de-a lungul istoriei. Cele mai notabile rezultate au fost următoarele:
– Locul 1 în 1962: România a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial care a avut loc pe teren propriu. Echipa românească a învins Danemarca în finală, cu scorul de 8-5. Jucătoarele care au făcut parte din echipă la acea vreme au fost Liliana Borcea, Ana Starck, Edeltraut Franz, Iuliana Naco, Aurelia Szoke-Sălăgeanu, Constanța Dumitrașcu, Antoaneta Oțelea-Vasile, Felicia Gheorghiță, Irina Nagy, Cornelia Constantinescu, Aurora Leonte-Niculescu, Iozefina Ugron, Martina Constantinescu-Scheip, Elena Hedesiu, Victoria Dumitrescu și Ana Nemetz. Antrenorii echipei au fost Constantin Popescu și Niculae Nedeff.
– Locul 2 în 1973: România a ajuns în finala turneului, dar a fost învinsă de țara gazdă, Iugoslavia, cu scorul de 16-11. A fost prima medalie de argint obținută de echipa feminină de handbal a României la un Campionat Mondial.
– Locul 2 în 2005: România a pierdut finala în fața Rusiei, cu scorul de 28-23, și a obținut medalia de argint, la acea vreme fiind cea mai bună performanță a echipei feminine de handbal din România la Campionatul Mondial.
– Locul 3 în 2015: România a învins Polonia în finala mică, cu scorul de 31-22, și a obținut medalia de bronz.

Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 2023 are loc pentru prima dată în trei țări diferite: Danemarca, Suedia și Norvegia. Competiția se desfășoară între 29 noiembrie și 17 decembrie și reunește 32 de echipe naționale. România a reușit să se califice în această competiție prin intermediul locurilor obținute la Campionatul European din 2022.

Europa a primit 16 locuri la Campionatul Mondial, iar Muntenegru, Franța și Olanda au obținut direct biletele pentru turneu datorită rezultatelor lor din Campionatul European din 2022. În total, la Campionatele Mondiale, România a disputat 164 de meciuri, obținând 91 de victorii, 12 remize și 61 de înfrângeri, cu un golaveraj de 4037-3465.