Vladimir Putin nu se regăsește pe lista candidaților pentru titlul „Persoana Anului 2023” al revistei americane Time.

Revista Time este pregătită să dezvăluie Persoana anului 2023. Pe lista scurtă a potențialilor câștigători se află, printre alții, președintele rus Vladimir Putin și dictatorul chinez Xi Jinping. Această tradiție a revistei Time, de a desemna Persoana anului, se află în vigoare încă din 1927. Cea mai recentă copertă a revistei Time, din luna februarie a anului 2022, l-a prezentat pe Putin, comparându-l cu Adolf Hitler, un gest controversat și care a generat numeroase reacții.

Potrivit criteriilor stabilite de revista Time, Persoana Anului este acea individ sau grup de indivizi care au avut cea mai mare influență asupra știrilor și vieții noastre, în bine sau în rău, în decursul ultimului an. Conform acestei metodologii, editorii revistei vor acorda miercuri titlul de Persoana anului 2023 persoanei sau grupului de persoane care a marcat cel mai mult agenda publică și primele pagini ale ziarelor, în funcție de acțiunile și influența lor.

Printre cei care au primit anterior acest prestigios titlu se numără președintele american Joe Biden și vicepreședintele SUA Kamala Harris, Martin Luther King Jr., cancelarul german Angela Merkel, Papa Francisc, miliardul Elon Musk și activista de mediu Greta Thunberg. În 2022, revista Time l-a desemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca Persoana Anului, în semn de recunoaștere a rezistenței sale și a țării sale în fața invaziei militare ruse și pentru a elogia spiritul de luptă al Ucrainei.

Anunțul finaliștilor a fost făcut în cadrul emisiunii Today de pe NBC, unde nouă nume notabile au fost dezvăluite. În această selecție se numără și președintele rus Vladimir Putin, căruia, cu alte ocazii în trecut, i s-a acordat același titlu în anul 2007. Revista Time evidențiază faptul că Putin a continuat să ducă războiul în Ucraina, care este acum în al doilea an de la invazia rusă. În 2023, Putin a avut de înfruntat o scurtă amenințare la putere în cadrul rebeliunii Wagner, dar, în cele din urmă, influența sa s-a consolidat, mai ales după retragerea grupului de mercenari, ca urmare a semnării unui acord între Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko.

Pe lista scurtă a finaliștilor pentru titlul de Persoana anului 2023 se mai regăsesc scriitorii și actorii de la Hollywood care au fost în grevă pe tot parcursul anului, determinând o situație rar întâlnită în industria de divertisment. Un alt nume important este cel al președintelui chinez, Xi Jinping, care a exercitat o influență considerabilă asupra politicilor interne și externe ale Chinei. De asemenea, artistei Taylor Swift i s-a acordat o atenție deosebită, având în vedere implicarea sa în lumea muzicii și activismului social.

Sam Altman, CEO al OpenAI, este un alt finalist din acest an, datorită contribuțiilor sale la dezvoltarea și promovarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor de viitor. Procurorii care au instrumentat dosarele care-i vizau pe fostul președinte american Donald Trump sunt, de asemenea, pe lista personalităților importante pentru acest titlu. Filmul „Barbie”, care a generat multă atenție și discuții, regelui Charles al III-lea și președintelui Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, care a jucat un rol critic în gestionarea inflației ridicate din țară, li s-a acordat și lor importanță în selecția finaliștilor de la Time.

Cu toate că numele finaliștilor au fost deja dezvăluite, titlul de Persoana anului 2023 urmează să fie anunțat oficial în curând, iar aceasta este o perioadă de mare interes și speculații în rândul publicului și al comunității media. Revista Time și-a păstrat secretul până în prezent, creând o așteptare și o curiozitate în crescendo în privința acestei distincții. Câștigătorul titlului va avea, fără îndoială, o influență semnificativă în anul următor și va marca istoria și evoluția evenimentelor globale.