Marea Neagră, o atractivă destinație pentru investitorii în energia eoliană / O companie intenționează să aloce 12 miliarde de euro pentru un proiect de amploare

Dobrogea, regiunea din România cu cel mai mare potențial eolian din sud-estul Europei, a atins saturatia in ceea ce priveste instalarea de noi turbine eoliene pe uscat, astfel ca investitorii se indreapta acum catre Marea Neagra. Desi costurile instalarii de turbine eoliene offshore sunt de patru ori mai mari decat cele pe uscat, exista un interes semnificativ din partea investitorilor din intreaga lume. Deja a existat un investitor care si-a aratat interesul de a construi un proiect urias, cu o capacitate de 3000 de MW, ce va necesita o investitie de 12 miliarde de euro.

Inca din 2010, un studiu realizat de Erste Group a constatat ca Dobrogea are cel mai bun potential eolian din sud-estul Europei, iar publicatia Le Monde a numit litoralul romanesc un „El Dorado” pentru energia eoliana.

In Romania, au fost deja construite parcuri eoliene cu o capacitate de peste 3000 de MW. Cu toate acestea, Transelectrica a declarat ca nu mai este posibila integrarea unei capacitati suplimentare in Dobrogea si Banat, datorita limitarilor retelei electrice. Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelectrica, a afirmat ca Marea Neagra devine noul interes major pentru investitorii din sectorul eolian offshore. El a mentionat ca exista deja discutii privind instalarea a cel putin 3000 de MW in aceasta zona.

Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, Romania are un potential eolian offshore de 76 GW (76000 de MW), dintre care 22 GW ar putea fi instalati sub forma de turbine fixe si 54 GW sub forma de turbine plutitoare.

Cu toate acestea, investitorii se confrunta si cu anumite provocari in zona Marii Negre. Exista mai multe limite si reglementari care impun anumite restrictii in privinta instalarii turbinelor eoliene offshore. De exemplu, o mare parte a suprafetelor de pe malul Marii Negre sunt protejate ca arii naturale sau situri arheologice. De asemenea, exista limite militare si exista si zone dedicate activitatilor turistice si pescuitului. Astfel, adevaratul potential al regiunii este estimat la 10.000 de MW, incluzand atat turbinele cu fundatii fixe, cat si cele plutitoare.

Investitia necesara pentru instalarea a 1000 MW de energie eoliana offshore in Marea Neagra este de 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decat in cazul turbinelor pe uscat. Cu toate acestea, daca legislatia necesara va fi adoptata, s-ar putea ca primele turbine sa fie instalate in Marea Neagra in aproximativ cinci ani.

Ministerul Energiei din Romania a initiat mai multe proiecte de legi pentru energia eoliana offshore in trecut, insa acestea au ramas in diverse stadii in Parlament. In prezent, exista un proiect de lege care se afla in procesul de avizare interministeriala si ar trebui sa fie aprobat in Guvern si apoi discutat si votat in Parlament.

Cu toate acestea, exista o mare asteptare in ceea ce priveste adoptarea unei legislatii pentru energia eoliana offshore in Romania, care ar putea crea oportunitati semnificative pentru investitorii din acest domeniu.