Steve Wozniak, cofondator al Apple cu Steve Jobs, a preluat cetățenia Serbiei: „Este o mare distincție”

Steve Wozniak, co-fondatorul gigantului american Apple, va deveni cetățean sârb, a anunțat miercuri președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Această veste a fost transmisă de agenția Associated Press și citată de Agerpres. Wozniak, alături de Steve Jobs, a pus bazele companiei Apple în anul 1976 și a revoluționat industria calculatoarelor și a tehnologiei.

Momentul acordării cetățeniei sârbe lui Wozniak este unul inedit, având în vedere că acesta a ajuns în Serbia cu o zi înainte de alegerile parlamentare și locale ce urmează a avea loc în data de 17 decembrie. Aparent, Wozniak își exprimă astfel sprijinul față de președintele Aleksandar Vucic și față de partidul său populist.

Steve Wozniak a declarat că se simte „norocos” să fie în Serbia și că, împreună cu soția sa Janet, care urmează să primească și ea cetățenia sârbă, va „promova” țara de acum încolo. El a mai adăugat că intenționează să devină un sârb în SUA.

Aleksandar Vucic a subliniat că este o mare onoare pentru Serbia să îl aibă ca cetățean pe Steve Wozniak și să îi înmâneze acestuia și soției sale pașapoartele sârbești. Președintele a afirmat cu mândrie că acum pot spune că unul dintre geniile industriei IT este sârb.

Cu toate acestea, acordarea cetățeniei sârbe lui Wozniak nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea. Partidele de opoziție au criticat vizita acestuia la Belgrad, acuzând guvernul și partidul aflat la putere că l-au plătit pe Wozniak pentru a desfășura o campanie de promovare a Serbiei. În acest context, premierul Ana Brnabic a declarat că nimeni nu l-a plătit pe Wozniak să vină în Serbia.

Potrivit afirmațiilor lui Wozniak, motivele vizitei sale în Serbia au fost legate de invitația făcută de către fostul jucător de tenis sârb Janko Tipsarevic, care este și membru marcant al Partidului Progresist Sârb (SNS), din care face parte și președintele Aleksandar Vucic. De-a lungul timpului, președintele Serbiei a oferit cetățenia sârbă și altor personalități străine, precum celebrul actor american Johnny Depp.

Astfel, Steve Wozniak devine unul dintre numeroșii cetățeni străini care au ales să primească cetățenia sârbă, recunoscând în acest fel importanța Serbiei și dorind să sprijine țara în diverse moduri. Această decizie nu poate fi disociată de implicarea lui Wozniak în industria IT și de contribuția semnificativă pe care a adus-o Apple în modul în care ne raportăm și folosim tehnologia în ziua de azi.