750 de propuneri despre cum putem proteja planeta de plastic, prezentate de studenții din București, județele Ilfov și Constanța. Iată rezultatele ediției a doua a competiției BANDA ASAP.

Ediția a doua a concursului BANDA ASAP, organizat de ASAP România și Animest, și-a desemnat câștigătorii! În cadrul acestui concurs, elevii și liceenii din București, județele Ilfov și Constanța au avut 2 luni la dispoziție pentru a realiza lucrări pe tema reciclării, având scopul de a prezenta propria lor viziune creativă despre modul în care putem să salvăm planeta de problema plasticului.

Entuziasmul cu care elevii s-au implicat în acest concurs a fost uluitor și se poate vedea în numărul record de 750 de creații înscrise în competiție. Ceea ce este remarcabil este faptul că acești elevi și-au exprimat ideile și viziunile lor în modalități creative, folosind diferite stiluri de desen.

Tema acestui concurs a fost „2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/ o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”. Prin lucrările lor, elevii au ilustrat cum văd ei salvarea planetei. Unii au ales să creeze eroi fantastici precum „Cei 3 muschetari ai reciclării”, „Ninjaboy și invazia gunoiului”, „Eco-Man și Robo Curățătorii”, „Zâna Plasticului”, în timp ce alții au încredere că ei înșiși, elevii, pot salva, fie animalele, fie chiar muzica. Există, de asemenea, lucrări în care elevii au demonstrat puterea acțiunii colective, punând schimbarea în mâinile locuitorilor planetei prin mesaje precum „Tu ești eroul”, „United We Stand, Divided We Fall”, „Familia Reciclescu-Eroi salvatori”.

Juriul, format din experți în domeniul benzilor desenate și al ilustrației – Maria Surducan, Nini Tuan și Ligia Soare – a fost impresionat de nivelul de expresivitate al elevilor și de dorința lor de a schimba lucrurile în viitor. Ligia Soare, cofondator și coorganizator Animest, a declarat: „Cu numărul mare de benzi desenate înscrise în concurs a venit și varietatea ideilor, a stilurilor de desen, a poveștilor exprimate grafic, dar și a soluțiilor pe care participanții le-au găsit pentru problema plasticului. Rămân după această jurizare cu două idei care îmi întăresc încrederea în generația tânără: pe de o parte, puterea exemplului, prin care comunități întregi ajung să se implice, iar pe de altă parte, puterea grupului, care lucrează pentru un scop comun. Sunt convinsă că aceste benzi desenate au puterea de a motiva și de a da o lecție de implicare, dincolo de bucuria de a privi niște creații artistice frumoase realizate de copii talentați”.

Concursul BANDA ASAP a adunat în total 407 elevi de gimnaziu și liceu din București și județul Ilfov, precum și 246 de elevi din județul Constanța. În cele din urmă, au fost desemnați câștigătorii din fiecare categorie. Mai jos se regăsesc numele școlilor, elevii și profesorii învingători în fiecare regiune:

București:
– Colegiul Național „Iulia Hașdeu” – Premiul Banda ASAP pentru eleva Riana-Teodora Rotaru, în vârstă de 15 ani, cu lucrarea „Nu putem continua așa”, îndrumată de profesoara Mariana Lili Badea;
– Școala Gimnazială „Elena Văcărescu” – Premiul Banda ASAP pentru elevul Teodor Chiță Ștefănescu, în vârstă de 12 ani, cu lucrarea „O alegere poate schimba lumea”, îndrumat de profesorul Celestin-Septimiu Solon.

Ilfov:
– Liceul Teoretic „Ioan Petruș” Otopeni – Premiul Banda ASAP pentru elevul Sebastian Florentin Ion, în vârstă de 17 ani, cu lucrarea „Luarea inițiativei”, îndrumat de profesoara Alice Ghiorcilă;
– Școala Gimnazială Nr. 1 Ciorogârla – Premiul Banda ASAP pentru eleva Mirela Cristea, în vârstă de 13 ani, cu lucrarea „Eco-Bot”, îndrumată de profesoara Denisa Elena Grindei.

Constanța:
– Liceul Teoretic „Traian” – Premiul Banda ASAP pentru eleva Eva Pavlicu, în vârstă de 14 ani, cu lucrarea „Arta Plasticului Reciclat”, îndrumată de profesoara Gabriela-Violeta Tănăsescu;
– Școala Gimnazială Nr. 24 „Ion Jale