Ambasada americană din Irak a fost atacată cu proiectile – VIDEO

Ambasada SUA din Bagdad a fost lovita de doua salve de rachete vineri dimineata, dar nu s-au inregistrat victime, a declarat un purtator de cuvant al misiunii diplomatice. Potrivit unor inregistrari video postate pe retelele sociale, explozii s-au auzit vineri in jurul orei 4 dimineata, in apropierea ambasadei care se afla in centrul capitalei irakiene. Immediat, sirenele de alarma s-au activat, cerand oamenilor sa se adapeosteasca.

Acesta este primul atac cu rachete raportat impotriva ambasadei de cand un grup de militii musulmane siite aliate cu Iranul au initiat, la mijlocul lunii octombrie, atacuri impotriva fortelor americane stationate in baze militare din Irak si Siria vecina.

Gruparile armate, care actioneaza sub denumirea de „Rezistenta Islamica din Irak”, au legat aceste peste 70 de astfel de atacuri de sustinerea pe care Washingtonul o ofera Israelului in razboiul devastator din Fasia Gaza. Cel mai probabil, si atacul de vineri asupra Ambasadei SUA a fost efectuat de aceste militii din Irak aliate cu Iranul. Nicio grupare nu a revendicat deocamdata responsabilitatea pentru atac. Ambasada SUA cere guvernului irakian sa ia masuri impotriva miliţiilor șiite.

„Facem din nou apel la guvernul irakian, asa cum am facut-o in numeroase ocazii, sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a proteja personalul diplomatic si pe cel al partenerilor din Coalitie, precum si facilitatile”, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei.

Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a ordonat agentiilor de securitate sa ii gaseasca pe faptasi, spunand ca este vorba despre „grupari indisciplinate, care nu respecta legea si care nu reprezinta in niciun fel vointa poporului irakian”. El a mai spus ca subminarea stabilitatii si reputatiei Irakului si luarea la tinta a unor locuri pe care Irakul s-a angajat sa le protejeze sunt acte de terorism. In afara de personalul diplomatic din Irak, Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldati in aceasta tara, intr-o misiune despre care afirma ca are ca scop consilierea si asistarea fortelor locale care incearca sa previna o reaparitie a Statului Islamic. In 2014, acesta a pus stapinire pe suprafete mari din Irak si Siria inainte de a fi invins.

„Reiteram ca ne rezervam dreptul la autoaparare si la protejarea personalului nostru oriunde in lume”, a declarat purtatorul de cuvant al ambasadei SUA.

Misiunea ONU in Irak a condamnat, la randul sau, atacul. „Irakul nu-si poate permite sa fie atras intr-un conflict mai amplu, care ar ameninta stabilitatea obtinuta cu greu si realizarile de pana acum”, a declarat aceasta intr-o postare pe retelele sociale.