Senatorul american declară că usturoiul chinezesc reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Un senator american a solicitat o investigație guvernamentală privind impactul importurilor de usturoi din China asupra securității naționale. Acesta susține că usturoiul chinezesc este nesigur, invocând metode de producție insalubre care implica folosirea dejecțiilor umane. China este cel mai mare exportator mondial de usturoi proaspăt și răcit, iar Statele Unite ale Americii sunt un consumator important.

De-a lungul anilor, comerțul cu usturoi a fost controversat, iar SUA au acuzat China că exportă usturoi la preț de dumping. Pentru a proteja producătorii americani, SUA au impus tarife și taxe ridicate asupra importurilor din China, începând cu mijlocul anilor 1990. În timpul administrației Trump, aceste tarife au fost sporite în 2019.

Senatorul republican Rick Scott i-a trimis o scrisoare secretarului de comerț pentru a atrage atenția cu privire la aceste aspecte și pentru a sublinia îngrijorarea sa privind sănătatea publică în ceea ce privește calitatea și siguranța usturoiului cultivat în țări străine, în special în China comunistă. El face referire la practici despre care afirmă că au fost bine documentate în videoclipuri online, bloguri culinare și documentare, inclusiv cultivarea usturoiului în dejecțiile umane. Senatorul a cerut Departamentului de Comerț să ia măsuri în baza unei legi care permite investigarea impactului anumitor importuri asupra securității SUA.

Argumentul său se bazează pe faptul că siguranța și securitatea alimentară reprezintă o urgență existențială și pot aduce amenințări grave la adresa securității naționale, sănătății publice și prosperității economice. Cu toate acestea, există opinii diferite în acest sens.

Biroul pentru Știință și Societate de la Universitatea McGill din Quebec, care își propune să popularizeze și să explice problemele științifice, susține că nu există „dovezi” că apele uzate sunt folosite pentru îngrășământul usturoiului cultivat în China. Un articol publicat de universitate în 2017 afirmă că „nu există nicio problemă cu asta” și că dejecțiile umane sunt un îngrășământ la fel de eficient ca și dejecțiile animale. Acesta menționează că răspândirea apelor uzate umane pe câmpurile cultivate nu sună foarte atrăgător, dar este mai sigură decât s-ar crede.

În concluzie, senatorul american acuză importurile de usturoi din China că reprezintă un risc pentru securitatea națională din cauza metodelor de producție insalubre. Cu toate acestea, există opinii diferite în privința acestui subiect, cu un birou academic afirmând că nu există dovezi că apele uzate sunt folosite pentru cultivarea usturoiului. O investigație guvernamentală va clarifica aceste aspecte importante pentru a stabili impactul real al importurilor de usturoi din China asupra securității naționale și a siguranței alimentare.