Un polițist de la arestul Capitalei a fost arestat după ce s-a pretins că a primit mită în valoare de peste 9.000 de euro de la un deținut pentru a-i acorda anumite favoruri.

Un angajat al Centrului de Reținere și Arest Preventiv din București a fost arestat de către procurori sub acuzația că a primit mită în valoare de peste 9.000 de euro de la un bărbat care se afla în arest preventiv. Această sumă de bani ar fi fost oferită ca recompensă pentru diverse favoruri acordate de polițist. Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul Tribunalului București, polițistul a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată.

Conform anchetatorilor, în intervalul mai 2022 – decembrie 2023, agentul de poliție de la Poliția Capitalei – Serviciul de Reținere și Arestare Preventivă, a solicitat și primit în repetate rânduri sume de bani între 500 și 3.600 de euro de la bărbatul care se afla în arest preventiv. În total, suma cerută de polițist a fost de 9.600 de euro, din care a primit 9.200 de euro. Banii au fost oferiți direct de către deținut, care este și denunțător în acest caz, sau prin intermediul prietenei lui.

Conform anchetatorilor, polițistul a fost prins în flagrant în ziua de joi, în timp ce primea suma de 300 de euro de la bărbatul aflat în arest. Pentru acești bani, polițistul i-a acordat acestuia diverse avantaje, precum posibilitatea de a primi pachete care depășeau limita de greutate impusă de regulament, facilitarea eliberării din centrul de reținere fără actele necesare în acest sens, cumpărarea de produse alimentare și băuturi alcoolice sau transferul unor deținuți în alte celule.

Din investigațiile procurorilor reiese că polițistul ar fi continuat să primească mită chiar și după momentul în care bărbatul a fost plasat în arest la domiciliu, în perioada octombrie-noiembrie 2023, sub forma unei „recompense pentru avantajele acordate”.

Aceasta este doar una dintre multele situații în care polițiștii români sunt acuzați sau implicați în acte de corupție. Aceste incidente subminează grav încrederea publică în instituția poliției și în funcționarii săi. Astfel de comportamente neprofesioniste și ilegale trebuie condamnate ferm și sancționate în mod corespunzător pentru a menține integritatea și responsabilitatea instituției polițienești.

Este esențial ca astfel de cazuri să fie investigate temeinic și să se aplice pedepse severe în conformitate cu legea, astfel încât să se trimită un mesaj clar că încălcarea legii și a eticii profesionale nu vor fi tolerate în rândurile polițiștilor. De asemenea, este important ca autoritățile competente să întreprindă măsuri pentru prevenirea actelor de corupție în rândurile poliției și să asigure o transparență și o responsabilitate sporită în activitatea desfășurată.

În final, este responsabilitatea noastră, ca societate, să fim vigilenți și să continuăm să condamnăm și să denunțăm astfel de acte de corupție, pentru ca acestea să nu aibă un impact negativ asupra statului de drept și să protejăm integritatea și credibilitatea instituțiilor publice.