Care este pensia maximă din România și cine o primește. Pensia minimă este de 1.125 lei.

Una dintre cele mai mari pensii din România este de 94.000 de lei lunar, echivalentul a aproximativ 19.000 de euro. Această sumă impresionantă este încasată de către o persoană care a lucrat în domeniul bancar și a contribuit la sistemul public de pensii. Potrivit declarațiilor Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, există aproximativ 1.200.000 de români care trăiesc cu pensia minimă de 1.125 de lei lunar.

Ministra Muncii a dezvăluit acestă informație în cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată de Prima TV într-o ediție de sâmbătă. Ea a fost întrebată câți români primesc pensie minimă lunară de 1.125 de lei, iar răspunsul său a fost clar: „1.200.000 de români primesc pensia minimă în acest moment”.

Pe de altă parte, cea mai mare pensie din România ajunge la suma de 94.000 de lei lunar, adică aproximativ 19.000 de euro. Este important de menționat faptul că aceasta este o pensie contributivă și nu una de serviciu. În topul celor mai mari pensii din țară, se regăsesc mai multe pensii contributive care depășesc valoarea de 90.000 de lei lunar. Aceste pensii sunt obținute de persoane care au cotizat la bugetul de stat în domeniul bancar.

Ministrul Muncii consideră că este absolut corect ca acești oameni să primească aceste pensii întrucât au plătit și virat contribuții sociale pentru acest lucru. Simona Bucura Oprescu a explicat că este important ca, pe toată durata activității profesionale, să fie achitate contribuțiile sociale către bugetul de stat, astfel încât să evităm munca nedeclarată sau „la negru”. Ea subliniază că mulți români nu înțeleg cât de important este acest aspect și cât de mult își pot asigura drepturile pe termen lung prin plățile la bugetul de stat.

„Din păcate, nu vorbim suficient despre cât de important este ca în toată perioada de activitate să fie achitate pentru tine contribuțiile sociale. Din păcate, sunt foarte mulți români care nu înțeleg cât de important este ca întreaga ta activitate să fie declarată, indiferent de domeniul în care lucrezi. Având munca declarată, vei avea apoi și ceea ce meriți de la statul român”, a conchis ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Este vital ca societatea să conștientizeze importanța plății contribuțiilor sociale și să evite muncă la negru, astfel încât să se asigure drepturile și beneficiile pe care le merită. Plata la bugetul de stat asigură un sistem de pensii sustenabil și corect pentru toți românii, promovând astfel stabilitatea și echitatea socială.

Aceste informații au fost prezentate într-un articol de pe hotnews.ro în data de 31 august 2022, în care se dezbat problemele legate de pensiile din România și se evidențiază discrepanțele existente între pensiile minime și cele maxime. O astfel de analiză ne permite să înțelegem mai bine situația din sistemul public de pensii și să constatăm nevoia unei mai bune informări și educații financiare în rândul populației.