Venezuela solicită BP și Chevron să efectueze exploatarea de gaze în apropierea Guyanei.

Venezuela a început să contacteze companiile energetice implicate într-un proiect de gaze offshore abandonat de mult timp pentru a le îndemna să înceapă noi explorări și operațiuni în apropierea frontierei maritime cu Guyana, au dezvăluit cinci surse apropiate discuțiilor pentru Reuters. Această cerere survine în contextul unei dispute teritoriale tot mai intense cu Guyana, care a generat tensiuni în regiune și a condus la o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro dorește ca compania petrolieră de stat PDVSA și marii producători de petrol BP, Chevron și Shell să reînvie proiectul offshore cu rezerve majore de gaze cunoscut sub numele de Plataforma Deltana. Acest proiect nu a fost dezvoltat niciodată din cauza resurselor financiare insuficiente, a dificultăților în împărțirea perimetrului cu Trinidad și Tobago, al cărui teritoriu se întinde și asupra acestui perimetru, și a lipsei de reguli clare privind investițiile. În 2019, ambele țări au autorizat Shell să dezvolte porțiunea din Trinidad a celui mai mare rezervor, numit Manatee, iar o decizie finală de investiții este așteptată anul viitor, urmând ca producția de gaze să înceapă în 2028.

Cu toate acestea, Maduro a revenit asupra acestei decizii recent, sugerând guvernului din Trinidad că câmpurile ar trebui dezvoltate în comun. Guvernul venezuelean și PDVSA au început să contacteze companiile pentru a evalua interesul acestora. Chevron este singura companie care a efectuat explorări în Plataforma Deltana până în prezent. În ultimii ani, Rosneft din Rusia a explorat un alt perimetru din zonă, dar nu a finalizat lucrările, în timp ce TotalEnergies și Equinor și-au returnat perimetrul Venezuelei după ce nu au descoperit rezerve comerciale.

BP și guvernul Trinidadului așteaptă începerea negocierilor cu Venezuela pentru a produce gaze în comun la Manakin după încheierea discuțiilor privind Manatee, care deja au început, conform unei alte surse apropiate situației. Chevron, conform a două dintre surse, se află în discuții cu Venezuela pentru a obține o licență. Venezuela este interesată și de rezervele de petrol ale Guyanei, iar frontiera maritimă dintre cele două țări este, de asemenea, disputată.

Un consorțiu condus de Exxon Mobil a început exploatarea petrolului în apele adiacente coastei Guyanei la sfârșitul anului 2019 și a început exporturile în anul următor. Guyana produce în prezent aproximativ 400.000 de barili de petrol și gaze pe zi și a primit anul acesta noi oferte pentru exploatarea rezervelor sale, atât din partea companiilor locale, cât și din partea celor internaționale, în cadrul primei runde de licitații.

Licențele de explorare pentru noile zone încă nu au fost semnate. Venezuela, deși deține cele mai bogate rezerve de petrol din lume, se confruntă cu dificultăți în exploatarea acestora din cauza corupției endemice, a controlului statului asupra economiei și a plecării investitorilor occidentali, afectați de naționalizarea afacerilor lor din această țară sud-americană și de impunerea sancțiunilor americane împotriva regimului de la Caracas. Venezuela trece printr-o criză economică gravă, însă Nicolas Maduro a reușit să se mențină la putere în urma unor alegeri pe scară largă denunțate de comunitatea internațională ca fiind fraudate. Referendumul privind Guayana Esequiba organizat de guvernul venezuelean a avut loc cu puțin peste o lună înainte de alegerile prezidențiale din țară.

Nicolas Maduro este un aliat al Rusiei și al președintelui Vladimir Putin în America de Sud, iar relațiile dintre Caracas și Moscova s-au apropiat și mai mult după declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Kremlinul a anunțat chiar marți că Maduro urmează să efectueze o vizită oficială la Moscova luna aceasta. „Este prea devreme să anunțăm o dată. Am convenit de ceva timp că domnul Maduro poate vizita Moscova în decembrie, iar privind datele exacte, se pare că le vom confirma în zilele următoare”, a declarat Yuri Ușakov, unul dintre consilierii de la Kremlin ai președintelui Vladimir Putin, citat de TASS.