CM handbal feminin: România este oficial eliminată din competiție / Rezultatele din această seară

Naționala de handbal feminin a României a suferit o înfrângere în meciul împotriva Japoniei cu scorul de 32-28, ratând astfel calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. Chiar și cu această victorie, echipa antrenată de Florentin Pera nu a reușit să avanseze în competiție, terminând pe locul 3 în Grupa Principală III.

Totuși, cel mai mare impact asupra eliminării României a avut-o partida dintre Danemarca și Polonia, unde danezele s-au impus fără probleme cu scorul de 32-22. Astfel, Danemarca s-a asigurat un loc în sferturile de finală.

Aceste rezultate au determinat alcătuirea tabloului sferturilor de finală, astfel: Locul 1 din Grupa Principală I va juca împotriva Locului 2 din Grupa Principală III, Locul 1 din Grupa Principală II va juca împotriva Locului 2 din Grupa Principală IV, Locul 1 din Grupa Principală III va juca împotriva Locului 2 din Grupa Principală I, iar Locul 1 din Grupa Principală IV va juca împotriva Locului 2 din Grupa Principală II. Cele două echipe care se vor califica din grupa României vor întâlni ocupantele primelor două locuri dintr-o altă grupă, în care se află Suedia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Senegal și Camerun.

Cu toate că echipa noastră nu a reușit să se califice în sferturile de finală, este important să menționăm parcursul României la Campionatele Mondiale de handbal feminin din trecut. Cele mai bune rezultate ale României în istoria competiției au fost câștigarea aurului în 1962, argintul în 1973 și în 2005 și câștigarea bronzului în 2015.

În 1962, Campionatul Mondial de handbal feminin a avut loc în România, iar echipa noastră a reușit să se impună în finala mare împotriva Danemarcei cu scorul de 8-5. Jucătoarele care au făcut parte din acea echipă de aur sunt: Liliana Borcea, Ana Starck, Edeltraut Franz, Iuliana Naco, Aurelia Szoke-Sălăgeanu, Constanţa Dumitraşcu, Antoaneta Oţelea-Vasile, Felicia Gheorghiţă, Irina Nagy, Cornelia Constantinescu, Aurora Leonte-Niculescu, Iozefina Ugron, Martina Constantinescu-Scheip, Elena Hedesiu, Victoria Dumitrescu și Ana Nemetz. Antrenori: Constantin Popescu și Niculae Nedeff.

În 1973, România a câștigat medalia de argint în cel de-al doilea Campionat Mondial al său. Echipa noastră a pierdut finala împotriva Iugoslaviei cu scorul de 16-11. Alte două medalii de argint au fost câștigate în 2005, unde echipa noastră a fost învinsă în finala mare de Rusia cu scorul de 28-23, și în 1973, când a fost învinsă în finala mică de Polonia cu scorul de 31-22.

Acest Campionat Mondial de handbal feminin se desfășoară în premieră în trei țări, Danemarca, Suedia și Norvegia, fiind o ediție specială cu 32 de echipe naționale participante. Europa a alocat 16 locuri pentru acest Campionat Mondial, iar trei dintre ele le-au fost rezervate țărilor gazdă. Muntenegru, Franța și Olanda s-au calificat în urma clasărilor obținute la Campionatul European din 2022.

Cu toate că România nu a reușit să se califice în sferturile de finală la acest Campionat Mondial, participarea noastră la această competiție a oferit oportunitatea tânărului antrenor Florentin Pera să crească în experiență și să clădească o echipă puternică pentru viitoarele competiții internaționale de handbal feminin.