Fostul primar condamnat pentru luare de mită a încheiat un acord cu PSD pentru alegerile din 2024

Adrian Stan, fostul primar al orașului Techirghiol, condamnat în 2016 pentru corupție, va candida în 2024 la alegerile locale din partea Partidului Social Democrat (PSD). După ce a fost eliberat condiționat în martie 2018, Adrian Stan și-a anunțat intenția de a se implica din nou în viața politică a orașului. Deși a avut parte de o condamnare pentru luare de mită în valoare de 40.000 de lei de la un om de afaceri, Adrian Stan nu se arată deloc descurajat și dorește să lupte pentru a-și redobândi funcția de primar.

Potrivit anchetei desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), Adrian Stan a primit în mai multe rânduri sume considerabile de bani de la omul de afaceri care l-a denunțat, în schimbul îndeplinirii unor acte aflate în sarcina sa în cadrul Primăriei Techirghiol. Această activitate ilegală a fost desfășurată în perioada 2013-2015. Ca urmare a acestor acțiuni, fostul primar a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare în 2016. Cu toate acestea, în anul 2018, Adrian Stan a fost eliberat condiționat, iar în prezent are cazierul curat, după ce Tribunalul Constanța i-a admis cererea de reabilitare judecătorească.

Cu toate că este perceput cu o oarecare reținere de către publicul larg, Adrian Stan a declarat că dorește să candideze pentru funcția de primar al orașului Techirghiol din dorința de a contribui la dezvoltarea acestuia și de a servi interesul cetățenilor. El a subliniat că este motivat de ideea de a implementa o guvernare locală în interesul tuturor, nu al grupurilor de interese. Declarația sa a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă și a fost însoțită de mulțumiri adresate președintelui organizației județene PSD Constanța, Felix Stroe, pentru sprijinul acordat.

Interesant de menționat este faptul că Adrian Stan a fost primar al orașului Techirghiol începând cu anul 2008, când a câștigat alegerile ca membru al Partidului Național Liberal (PNL). A deținut această funcție timp de opt ani, până în momentul în care a fost prins de procurorii anticorupție în flagrant, în timp ce primea mita menționată anterior. În 2020, după ce PSD nu l-a mai susținut în cursa pentru alegerile locale, Adrian Stan s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară (PMP). Cu toate acestea, a pierdut în fața lui Iulian-Constantin Soceanu, membru al Partidului Național Liberal (PNL), care conduce orașul începând din 2016.

Recent, Consiliul Executiv Județean al PMP Constanța a decis excluderea lui Adrian Stan, alături de Laurențiu Papu și Ablez Gihan. Propunerea de excludere a fost înaintată de președintele Claudiu-Iorga Palaz, ca urmare a anunțului lui Adrian Stan privind acceptarea candidaturii la Primăria Techirghiol din partea PSD. În mod unanim, membrii partidului au votat hotărârea de excludere. Această decizie demonstrează lipsa de susținere a lui Adrian Stan din partea PMP și poate fi considerată o consecință directă a alegerii sale de a se alătura PSD.

Astfel, Adrian Stan devine unul dintre numeroșii politicieni care reușesc să-și refacă imaginea și să se implice din nou în politică după o condamnare pentru corupție. Prin candidatura sa, el își propune să convingă cetățenii din Techirghiol că are capacitatea și determinarea de a contribui la dezvoltarea și prosperitatea orașului. Este de așteptat ca această mișcare politică să fie privită cu interes și să genereze dezbateri și opinii împărțite în rândul populației. Va fi interesant de urmărit evoluția carierei politice a lui Adrian Stan și modul în care acesta va convinge alegătorii în legătură cu integritatea și abilitățile sale de primar.