Oameni cu sutele, dubițe cu zecile și-un camion la colț, pe Lipscani. „Cea mai frumoasă și veselă stradă din București”, în 5 imagini din anii ’80


Strada Lipscani este una dintre arterele cu cea mai bogată și îndelungată istorie din București. Centrul Vechi al Bucureștiului – strada Lipscani (1986)Foto: AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICAUlița Lipscanilor, chiar dacă nu se numea așa la începuturi, era doar o stradă îngustă ce făcea legătura între centrul negustoresc al Bucureștiului și Podul Mogoșoaiei (denumirea veche pe care a avut-o Calea Victoriei).

A fost menționată pentru prima dată în hrisoave în anul 1589, când purta numele de „Ulița Mare”. Atunci, domnitorul Mihnea Turcitul îi oferă un loc pe acest drum, lângă Curtea Domnească, lui Jipa Vel Pitar. Acesta a fost momentul care a dat startul Lipscaniului modern – aici încep să fie ridicate din ce în ce mai multe magazine și hanuri. Numele de-acum l-a căpătat în jurul anului 1750 și provine de la o anume categorie de negustori, și anume „lipscanii”, care se ocupau cu vânzarea de țesături și pânze aduse tocmai din Leipzig, oraș căruia pe-aici pe la noi i se zicea Lipsca.Descoperă, pe B365.ro, Lipscaniul în anii ’80, în imagini document de pe strada care leagă Splaiul Independenței de Calea Moșilor.

Source link