Cum vor fi „Babele” anul acesta? Vremea ne va influența întregul an, conform tradiţiei

Cum vor fi „Babele” anul acesta? Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 26 februarie – 10 martie 2024. Iată cum ne va influenţa vremea întregul an.

Sosirea primăverii este vestită de luna martie, dar totodată şi de tradiţia Babelor. Între 1 şi 9 martie fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi, o “babă”, iar în funcţie de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi tot anul pentru ea. Din 9 martie vin Moșii, când bărbaţii pot să îşi aleagă câte o zi.

Babele reprezintă o tradiţie pur românească. Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua pe care ţi-ai ales-o, aşa este şi firea persoanei în cauză sau aşa va fi şi următorul an. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor; dacă este întunecat, atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios. Tot în tradiţia romanească se spune că, dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

Cum va fi vremea în această perioadă

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 26 februarie – 10 martie 2024. La munte, temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, dar vor coborî după 5 martie.

Datorită presiunii atmosferice mai ridicate, ne așteptăm la o vreme frumoasă și liniștită. Șansele de ploaie vor fi reduse, iar înnorările temporare vor fi limitate, în special în cea de-a doua parte a săptămânii.

Vremea va fi caldă pe timpul zilei, cu temperaturi ridicate în special în regiunile vestice, în timp ce pe timpul nopților se va semnala brumă în văile și depresiunile din centru și nord-est, iar pe spații mai restrânse și în celelalte regiuni.

Pe de altă parte, zona de litoral va fi printre cele mai răcoroase din țară, deoarece vântul va sufla dinspre Marea Neagră, care încă este foarte rece în această perioadă a anului, scrie meteoradar.ro.

 

Sursă foto: colaj CIAO

S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,……Source link