Canada va căuta rămășițele unor femei aborigene, potențiale victime a unui criminal în serie


Guvernul canadian și provincia Manitoba s-au angajat vineri să plătească 40 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 27 de milioane de euro) pentru a căuta într-o groapă de gunoi rămășițele unor femei aborigene care ar fi putut fi ucise de un criminal în serie în 2022, potrivit AFP.Quebec, CanadaFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / ProfimediaSe crede că trupurile lui Morgan Harris și Marcedes Myran au fost aruncate la Prairie Green, la nord de Winnipeg, capitala acestei provincii din centrul Canadei.

Rămășițele unei alte victime, Rebecca Contois, au fost găsite într-o altă groapă de gunoi. Corpul unei a patra femei neidentificate, pe care liderii aborigeni au numit-o „Femeia Bivol”, nu a fost găsit. Poliția nu a oferit mai multe detalii despre circumstanțele în care a murit.Principalul suspect în acest caz, Jeremy Skibicki, a fost acuzat în decembrie 2022 de crimă cu premeditare pentru cele patru decese care au avut loc la începutul acelui an. Tânărul de 30 de ani urmează să fie judecat în aprilie.Statul și autoritățile locale au fost de acord să împartă costurile căutărilor în acest caz, au declarat un șef nativ și membri ai familiilor victimelor într-o conferință de presă după ce s-au întâlnit cu oficialii în cadrul campaniei lor de sensibilizare.

„Astăzi și toate zilele care vor urma vor fi foarte, foarte dificile”, a declarat Cambria, fiica lui Morgan Harris, într-o conferință de presă, lăudând totodată „angajamentul” financiar al autorităților. „Mă rog ca într-o zi să se facă dreptate”, a adăugat ea.În ultimii ani, Canada a fost zguduită de dezvăluirile privind cel puțin 1.200 de femei aborigene ucise sau dispărute și de descoperirea a peste o mie de morminte de copii neidentificate în apropierea siturilor fostelor școli rezidențiale aborigene.Femeile aborigene sunt predispuse de 12 ori mai mult la a fi victime ale violenței și de șapte ori de a fi ucise decât alte femei canadiene, potrivit unui studiu din 2019.

O percheziție la groapa de gunoi din Manitoba a fost inițial respinsă, oficialii afirmând că nu există nicio garanție de succes și că riscul reprezentat de prezența azbestului și a altor materiale toxice pe sit este prea mare. Dar două rapoarte au concluzionat ulterior că operațiunea era fezabilă.

Source link