Maratonul, cheia vaccinării. Românii din străinătate profită de ocazie și fac mii de kilometri pentru a se vaccina în țară
[ad_1]
Mai multe maratoane de vaccinare sunt organizate și în acest weekend în mai multe orașe din țară. Se poate imuniza oricine are peste 16 ani și vine la centrul de vaccinare doar cu buletinul. Pe site-ul vaccinare-covid.gov, la secțiunea evenimente, găsiți lista completă a locurilor unde puteți merge să vă vaccinati fără programare, dar și programul de lucru al centrelor.
Coadă pentru rapel la maratonul vaccinării de la Timișoara
Cei care s-au vaccinat la primul maraton, organizat la Timișoara, revin weekendul acesta pentru rapel. Tot acolo, zeci de români din străinătate au mers pentru a primi serul de la Johnson&Johnson ori de la Pfizer.
„Am venit din Belgia, de la 1600 de km, până în Timișoara, ca sa facem vaccinul belgian (Pfizer este produs la o fabrică din Belgia – n.r.)”, constată amuzat un tânăr.
***
– Cum e procesul de vaccinare în Belgia?
– Foarte încet, foarte încet. Țin să facă stocuri în așa fel să nu rămână fără doze, fără rapel, spune Ionel Neagă, un român din Belgia.
***
– Ce o să faceți?
– Johnson. E cam rău să faci două drumuri, sunt o grămadă de bani, explică o doamnă de ce a preferat acest vaccin, care se face în doză unică.
Valeriu Gheorghiță a vaccinat pe teritoriul lui Dracula
La Castelul Bran, localnicii, dar și turiștii care vizitează monumentul istoric sau sunt cazați în zonă se pot vaccina cu Pfizer pentru al doilea weekend consecutiv.
„Vreau să plec la mare în Italia și ca să nu am probleme, vreau să îmi fac vaccinul. Am zis să vin aici că se face fără programări”, explică o doamnă.
În prima parte a zilei, la acest centru a vaccinat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale.
– De ce aveți emoții? Din cauza mea? și-a întrebat pacienta Valeriu Gheorghiță.
– Nu, din cauza camerelor, i-a răspuns tânăra.
– Gata.
„Vaccinarea își arată beneficiile, eficiența și cred că ăsta este drumul pe care trebuie să mergem mai departe”, a declarat coordonatorul campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță.
Vaccinare la Castelul Corvinilor
După ce vestea că se fac vaccinări la castelul lui Dracula din Bran a făcut înconjurul lumii, un alt castel din România a decis să le dea această posibilitate vizitatorilor. Vremea bună a adus sute de turiști la Castelul Corvinilor din Hunedoara, iar mulți dintre ei au trecut și pe la centrul de vaccinare, amenajat în curte.
„În această locație turiștii vor avea prioritate și am adus pentru asta vaccinul Johnson&Johnson, fiind doză unică”, explică Sebastian Mezei, șeful DSP Hunedoara.
„Eu sunt venită din Germania, iar la noi sunt liste de așteptare, durează ceva timp până obținem vaccinul și de aceea prefer să-l fac aici”, spune o doamnă.
Mii de persoane s-au vaccinat într-o singură zi în Ardeal
Aglomerație a fost și la centrul drive-thru din Deva, primul de acest gen deschis în țară acum trei săptămâni. 550 de persoane au fost programate să primească a doua doză Pfizer.
„Lucrez în Germania, dar eu locuiesc în Târgu Mureș. Mie îmi folosește personal, pentru că lucrez în delegații și am foarte multe contacte”, explică un bărbat.
În Târgu Mureș, peste 3000 de persoane s-au vaccinat de când s-a dat startul maratonului.
La Cluj-Napoca, în primele 18 ore s-au imunizat peste 1.100 de persoane.
„Pentru sănătatea noastră și să ne protejăm colegii, bunicii, familia”, spune o tânără. Ea mărturisește că cel mai mult anul acesta i-a lipsit facultatea.
Vaccinarea la Cluj este asigurată de 600 de voluntari.
„Sunt medic rezident, da, am fost de ieri seară în tură și bineînțeles, asta e extra, pe lângă munca noastră”, spune Diana Șlangher.
Copiii peste 16 ani se pot vaccina și ei la maraton, cu Pfizer, dar trebuie să prezinte un acord semnat de părinți sau de tutorele legal.
Editor : Luana Pavaluca
[ad_2]
Citește mai mult..