Cum interacționează COVID cu virusul care provoacă răceala. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu scoțian
[ad_1]
Virusul care provoacă banala răceală are abilitatea de a îndepărta SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, arată un studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Glasgow, publicat în Jurnalul de Boli Infecțioase (Journal of Infectious Diseases), relatează BBC.
Cercetătorii au inițiat studiul plecând de la o informație cunoscută: unele virusuri „luptă” cu celelalte pentru a supraviețui, ca să fie ele cele care cauzează infecția. Concluzia oamenilor de știință de la Universitatea din Glasgow este că rinovirusul „păcălește” coronavirusul atunci când se află în același mediu.
Însă, același studiu avertizează că acest „beneficiu” este de scurtă durată, dar pentru că virusul care provoacă răcelile este atât de răspândit încât ar putea fi exploatat să suprime COVID-19.
Cercetarea oferă un simplu exercițiu de imaginație: celulele din nas, gât și plămâni sunt ca niște „rânduri” de case. După ce virusul intră, fie lasă ușa deschisă pentru alte virusuri, fie închide ușa ca să rămână singur.
De exemplu, gripa este unul din cele mai „egoiste” virusuri și aproape de fiecare dată „lucrează” singur. În schimb, adenovirusurile permit și altora să se răspândească.
Provocarea oamenilor de știință în acest an de pandemie a fost însă că, tocmai din cauza carantinei și purtarea măștilor, celelalte virusuri nu s-au mai răspândit atât de mult și, prin urmare, nu au avut mai multe cazuri de interacțiuni între coronavirus și alte virusuri.
Oamenii de știință au folosit însă o replică a sistemului respirator uman, realizat din aceleași tipuri de celule, pe care au pus SARS-CoV-2 și rinovirus.
Astfel, când acestea au fost eliberate în „organism” în același timp, doar rinovirusul a avut „succes”. Când rinovirusul a fost eliberat cu 24 de ore înainte, COVID nu a putut să intre, iar când SARS-CoV-2 a fost eliberat primul, rinovirusul l-a „detronat”.
„SARS-CoV-2 este inhibat de rinovirus. Este foarte interesant, pentru că avem o prevalență a acestui virus, care ar putea stopa infectările cu COVID”, a spus dr. Pablo Murcia, pentru BBC News.
Alte experimente ale Universității din Glasgow au arătat că rinovirusul a declanșat un răspuns imunitar al celulelor infectate, care a făcut imposibilă multiplicarea SARS-CoV-2. Când cercetătorii au blocat acest răspuns imunitar, nivelul de COVID-19 era mare, ca atunci când rinovirusul nu ar fi fost deloc prezent. Însă, coronavirusul a putut să se răspândească din nou după ce răceala din „organism” a trecut iar răspunsul imunitar a încetat.
„Vaccinarea, împreună cu măsurile de igienă, plus interacțiunea dintre virusuri ar putea limita incidența cazurilor de COVID-19, dar cel mai mare efect îl va avea vaccinarea”, a mai spus dr. Murcia.
Cercetătorii spun că efecte similare au mai observate anterior. Izbucnirea unei puternice epidemii de răceală din 2009 ar fi amânat izbucnirea gripei porcine în anumite părți din Europa.
Editor : G.C.
[ad_2]
Citește mai mult..