Video Exclusiv | „Am țipat, am plâns, am râs”. Canotoarele „de aur” ale României au creat emoții uriașe la Jocurile Olimpice

[ad_1]

  • Conference League: Sepsi – Spartak Trnava, joi, 19:30, Digi Sport 1

  • Conference League: Universitatea Craiova – Laci, joi, 21:30, Digi Sport 1

Legenda canotajului românesc, Georgeta Andrunache, a dezvăluit cum a trăit proba de 2.000 de metri dublu vâsle, în care fetele noastre și-au lăsat mult în urmă adversarelor.

Georgeta Andrunache-Damian: „Am țipat, am plâns, am râs

„Sărbătorim în suflet și îi așteptăm și pe ceilalți să sărbătorim împreună. Condițiile au fost egale pentru toți. Încep să curgă medaliile, iar noi așteptam să vină momentul, știam că vor veni medaliile, pentru că știam cât au muncit și știam că au un managemet de excepție.

Contează enorm prezența Elisabetei Lipă și tot ce a făcut pentru acești tineri minunați. Dacă nu ai management bun și o strategie bună, poți să ai banii de pe lume. Atâta timp cât a știut ce să facă cu banii și ce program să adopte, s-a văzut.

Cursa lor am trăit-o așa cum le-am trăit pe ale mele, de la agonie la extaz, am plâns, am așteptat linia de sosire, m-am bucurat enorm pentru fete și la fel pentru băieții din 4 rame.

Le-am transmis să se bucure pentru această medalie de argint, pentru că va urma aur cu siguranță la următoarea Olimpiadă. Asta le-am transmis doar lor, dar mie mi-a părut enorm de rău că n-a fost aur și pentru ei. Asta e competiția”, a spus Georgeta Andrunache-Damian la Liga Digisport.

Medaliile obținute de Ancuța Bodnar și Simona Radiș erau așteptate. Erau prea bune să le rateze

Gorgeta Andrunache susține că performanțele obținute de canotoarele tricolore la 2.000 de metri dublu vâsle nu este întâmplătoare. Cu toate acestea, emoțiile au fost uriașe.

Și băieții de la patru rame au luat argintul. Cosmin Pascari, Ştefan Berariu, Mugurel Vasile Semciuc au încheiat cursa cu un timp de 5 min 43 sec 13/100, iar echipajul Australiei a câştigat medalia de aur cu 5 min 42 sec 76/100. Pe trei a terminat Italia, cu 5 min 43 sec 60/100. Este prima medalie olimpică la masculin după 29 de ani.

„Știam și aveam încredere. Ele au demonstrat în ultimii doi ani că se poate câștiga așa. Dar până nu treci linia de sosire, nu se știe. Au fost și probleme, ați văzut cu valurile, dar au fost probleme pentru alții. Când au trecut linia de sosire, am țipat, am plâns, am râs.

Îi aștept pe toți pentru că sunt minunile noastre acum. Ele de câțiva ani sunt medaliate, sunt foare ambițioase, au știut zi de zi și moment de moment ce au de făcut, au avut încredere în echipa cu care au colaborat și s-a văzut. Fără seriozitate, dorință și potențial, nu se poate. Ele le au pe toate, sunt minunate!

Am vorbit dimineață cu Ancuța, am felicitat-o și i-am spus că încă două ediții de JO îmi doresc să trăiesc aceleași momente, după care aș putea să accept să treacă într-o viață normală. Deocamdată va rămâne în canotaj, nu are gânduri de retragere pentru că nu are de ce.

Nici băieții n-au fost o surpriză, pentru că și cursa lor era de așteptat să fie cu medalie, deși nimic nu este sigur. Ei au niște rezultate în anii anteriori, au confirmat, deci nu a fost întâmplător. În calculele noastre erau medalii înainte de a pleca.

Mai avem 3 finale și 3 posibile medalii. Vineri, la 8-1, ultima medalie sper să fie de aur. Sper din tot sufletul să trăiască bucuria pe care am trrăit-o și eu în această barcă, în acest echipaj foarte frumos.

Dintre toate medaliile de aur ale mele de la JO, cele din 8 au fost mai aproape de suflet. Băieții din 2 rame au avut curse de excepție, toată lumea spune că avem echipajul Croației, cu frații Simkovic, foarte puternic. Da, așa este, sunt campioni olimpici și mondiali, dar băieții noștri au încins acest echipaj nu de mult. De ce nu ar mai face-o o dată? Au făcut curse superbe”, a spus Georgeta Andrunache-Damian.

Georgeta Andrunache-Damian, o legendă a canotajului

Georgeta Andrunache (45 de ani) a cucerit cinci titluri mondiale, trei cu echipajul Romaniei de 8+ , în 1997, 1998 si 1999, iar două împreună cu Viorica Susanu, în proba de doi rame fără cârmaci (2-) în 2001 și 2002.

A fost prezentă la patru ediții ale Jocurilor Olimpice, in 2000, 2004, 2008 si 2012, unde a urcat de cinci ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului: de două ori la 8+, la Sydney (2000) și Atena (2004) și de trei ori la 2-, la Sydney (2000), Atena (2004) și Beijing (2008). A mai cucerit o medalie olimpică de bronz la Beijing, cu echipajul de opt rame cu cârmaci al României.

În 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra, s-a retras din activitate și s-a angajat în cadrul clubului Dinamo. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul national “Serviciul credincios” în grad de colonel.

Etichete: georgeta andrunache , canotaj , medalie canotaj , simona radiș , ancuța bodnar

[ad_2]

Citește mai mult..