Răsturnare de situație în Afganistan după atacurile sângeroase ale ISIS-K

[ad_1]

Atacurile sângeroase comise joi în apropierea aeroportului din Kabul şi revendicate de Statul Islamic atenționează Occidentul că talibanii sunt opțiunea mai puțin rea din Afganistan, titrează Reuters. Puterile occidentale se văd obligate la o cooperare cu talibanii ar putea fi cea mai bună opţiune a lor pentru a preveni ca această ţară să devină un teren fertil pentru mişcările islamiste.


In articol:


La aproape două săptămâni după surprinzătoarea revenire la putere a talibanilor, politicienii europeni încep să-şi dea seama că opţiunea lor pragmatică este să lase la o parte antipatia faţă de noii lideri afgani şi să discute cu ei, se arată în

analiza Reuters. 

Citeste si: MAE a anunțat că a evacuat cinci cetățeni afgani din Kabul

Talibanii cheamă femeile înapoi la muncă

Talibanii le-au cerut vineri tuturor femeilor din sistemul sanitar al Afganistanului să revină la lucru, pe fondul dificultăţilor în funcţionarea serviciilor publice după ce numeroşi afgani instruiţi au părăsit ţara profitând de podul aerian organizat în ultimele două săptămâni de Statele Unite şi de alte ţări din coaliţia internaţională, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Citeste si: Masacru la aeroportul din Kabul- 100 de morti si 150 de raniti

După ce talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, femeile au fost descurajate pentru moment să-şi continue activitatea profesională, stârnind temeri că islamiştii ar putea repeta practicile precedentului lor guvern de dinainte de 2001 care nu le-a permis femeilor să muncească.

Dar criza de personal din sistemul sanitar afgan i-a determinat să lanseze un apel.

”Ministerul Sănătăţii Publice al Emiratului Islamic comunică tuturor angajaţilor femei din centru şi provincii că trebuie să se prezinte la locul de muncă cu regularitate”, a anunţat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

”Ele nu se vor confrunta cu niciun impediment în exercitarea atribuţiilor din partea Emiratului Islamic”, asigură reprezentantul noii puteri.

Citeste si: Tânără din Suceava care lucrează de 7 ani în Afganistan: „Nu am niciun motiv să plec”

Merkel: Talibanii, o realitate amară

”Este clar: talibanii sunt acum o realitate în Afganistan. Această nouă realitate este amară, însă trebuie să ne confruntăm cu ea”, a declarat săptămâna aceasta cancelarul german Angela Merkel.

La rândul său, un înalt responsabil european a atras atenţia că o abordare agresivă a occidentalilor faţă de talibani ar avea ca efect şi sporirea rolului Rusiei şi al Chinei în Afganistan.

Citeste si: VIDEO| Evacuarea din Afganistan reluată de urgență după ce peste 100 de oameni și-au pierdut viața în atacul de joi

Pakistanul şi Turcia au sugerat naţiunilor occidentale ”să nu se grăbească să pună la colţ noul regim” de la Kabul, să se abţină de la impunerea de sancţiuni contra acestuia şi să menţină deschide canalele de dialog pentru a preveni o criză de securitate şi a migraţiei ce ar avea efecte serioase asupra lumii întregi.

Totuşi, Washingtonul nu pare deocamdată să împărtăşească opinia unor capitale europene conform căreia talibanii ar putea fi opţiunea cea mai puţin rea.

ISIS-K, grupare reputată pentru brutalitatea ei extremă 

Atacurile sinucigaşe comise joi în zona aeroportului din Kabul, revendicate de Statul Islamic, o mişcare inamică atât Occidentului cât şi talibanilor, reamintesc că militanţii extremişti îşi pot crea o platformă în Afganistan dacă această ţară este lăsată să coboare în haos.

Unii oficiali americani cred că în spatele acestor atacuri se află Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K), o grupare afiliată Statului Islamic şi reputată pentru brutalitatea ei extremă, iar colapsul guvernului afgan prooccidental consolidează poziţiile acesteia.

Deşi talibanii au preluat puterea în Afganistan, ”ei nu controlează cu adevărat ţara şi de altfel nimeni nu o controlează”, mai remarcă Ryan Crocker. ”Acesta este un teren fertil pentru astfel de acţiuni şi pentru astfel de personaje să revină şi să prindă rădăcini. Şi aceasta este ceea ce ne-a adus la (atentatele) de la 11 septembrie (2001 din SUA), avem acum aceeaşi dinamică”, atrage atenţia fostul ambasador american.

Citeste si: Avion militar rusesc, prăbușit la scurt timp după decolare

Forțele NATO, atacate de ISIS-K

Gruparea ISIS-K este considerată în momentul de față una dintre cele mai mari pericole la nivel global. Aceasta a luat naștere în ianuarie 2015, fiind constituită din foști talibani pakistanezi și foști talibani afgani și este văzută mult mai dură decât insurgenții care au preluat puterea în Kabul.

Talibanii și membrii ISIS se află în prezent în conflict, după ce insurgenții au fost acuzați că nu își respectă religia și credința, potrivit Romania Libera. De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani asupra Afganistanului. Aceștia au fost acuzați că au dat țara Satelor Unite printr-o înțelegere secretă.

ISIS-K este cunoscută pentru atacurile mortale asupra forțelor de securitate guvernamentale, politicienilor și miniștrilor afgani, talibanilor și minorităților religioase, inclusiv șiiți și sikh. De asemenea, forțele NATO sunt vizate la rândul lor de teroriști.

De la înființarea sa, ISIS-K a fost foarte activă în zona de est a provinciei Nangahar și în capitala Kabul. De asemenea a condus atacuri și în provinciile Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz și Herat. În anul 2020, gruparea a anunțat că nu se va supune păcii naționale din Afganistan și va continua luptele și violențele. În ultimul an, gruparea a suferit pierderi majore în rândul soldaților.

[ad_2]

Citește mai mult..