Aderarea României la OCDE. Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Antony Blinken și i-a mulțumit pentru contribuția la procesul de aderare
[ad_1]
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit marți cu secretarul SUA al Departamentului de Stat, Antony Blinken, căruia i-a mulțumit pentru contribuția sa la procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
„Foarte fericit să-l întâlnesc astăzi pe Secretarul de stat al SUA Antony Blinken cu ocazia Conferinței Ministeriale a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care are loc la Paris.
I-am mulțumit pentru sprijinul SUA și lui personal pentru avansarea procesului de luare a deciziei privind deschiderea negocierilor pentru aderarea României la OCDE. România este pe deplin dedicată Parteneriatului Strategic România-SUA”, a transmis pe Twitter ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic, statul român depunându-şi oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, candidatură care a fost apoi reiterată în mai multe rânduri, potrivit MAE.
Conferinţa Ministerială a Consiliului OCDE este forumul la cel mai înalt nivel decizional al organizaţiei, la care participă anual miniştri ai economiei, finanţelor, afacerilor externe, comerţului sau alţi membri ai guvernelor statelor membre, împreună cu invitaţi din ţările şi organizaţiile internaţionale partenere ale OCDE. În prezent, membrii OCDE discută în legătură cu lansarea unui nou val de extindere a organizaţiei.
Înfiinţată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Editor : A.C.
[ad_2]
Citește mai mult..